Puting Tak Timbul, Bayi Sukar Menyusu

Baby sy xpandai mnyusu, sbb puting sy x timbul..sy xtahu nk buat mcm mna lg dah😢..buntu..skrg trpaksa pam, lpas tu bg susu guna botol😩.. susu pon xbnyk kluar time pam😭dan sulam dgn susu formula.. sesiapa ada mslh mcm sy x?..tlg🙏

7 Balas

Saye pon ada masalah nie, sya pakai nipple shield, time nak bagi breastfeed tu, awak guna tu, ada mcm2 saiz, sye gune saiz S sb puting sya kcik je, frst2 baby akn ssh nak hisap, mengamuk tapi lama kelamaan baby dpt juga tangkap, kite kena adjust sendiri keddukan nipple shield tu dngn mlut baby 😊 tapi saye pon sambil direct feeding sambil bagi susu botol juga sb xbnyk susu 😚

puting sebelah kiri saya pun tenggelam, sebelum bagi baby mnm picit2 dulu bagi kluar, lepas tu baru bagi baby mnm guna sandwich method boleh rujuk kat youtube lama2 ok la tu boleh kluar tapi bagi baby mnm smpi melecet lepas tu merekah macam bunga siap berdarah lagi dah 3 minggu bagi baby mnm sdh ok, tak sakit lg ,puting pun dah kluar

usia baby awak? utk nipple rata/tenggelam boleh pakai nipple puller atau shringe utk timbulkan nipple tu. masa directfeed baby boleh guna kaedah sandwich. boleh follow pakar lactation puan nadmasrom. dia ada share cara guna kaedah ni

masalah kita sama anak sya terpksa la saya bagi susu formula lactogen kata doktor susu formula tidak bagus untuk baby bru 2 minggu saya rasa pening sangat mcam mana la saya nak biasa kan sama susu saya

try beli nipple puller. kalau tgk lactation consultant mcm nad masrom tu dia ada ajar cara penyusuan kalau nipple inverted

kita mempunyai masalah yg sama sekarang..saya susu bnyak smpai bengkak susu😭

sis try bli nie..pamp utk puting..