Iron Tablet

Ibu hamil , harini saya baru start makan iron tu, mmg rasa besi betul lah 😭😭😭 Muntah2 mmg tak sedap betul rasa besi tu😭 Boleh ke kalau taknak makan? Ada effect ke kat baby kalau tak makan ubat tu? #bantusharing

16 Balas

makan iron tu dengan air limau sunquick tu wak. xyah letak gula. sedap minum mcm tu. effectnya kalau awak x ambil iron tablet tu nnti takut hb awak rendah. hb rendah mmg boleh effect pd baby. baby x cukup dpt nutrien, x dpt aliran darah yg baik.

Boleh cuba makan dengan jus oren. Saya makan dengan jus oren untuk hilangkan rasa besi. Lepas tu , makan setengah biji oren. Sebab pharmacist saya pesan kena ambil dengan makanan yang tinggi vitamin c untuk penyerapan yg lebih baik

Dpt zincofer ke? Better makan je utk baby sb tablet tu bantu utk perkembangan baby.. if xbole, carik alternative lain cm shaklee ke, maltofer ke atau apa2 multivitamin utk baby n ibu.. moga dipermudahkan urusan

3y ago

wish you all the best sis, thank you for the guide..😊

Alhamdulillah sye blh je telan iron tablet tu....tgk org jg ada yg blh telan ada yg tk blh telan langsung....sye mmg jenis tkut mkn ubat...tp pikir baby dlm perut ni kne mkn juga.....

kalau tak mampu makan iron tablet tu perlu ambil iberet. sebab tak silap saya iron tablet tu buat yg hb low kan.. jadi perlu consume iberet lah kalau taknak makan iron tablet tu

Mcm saya jgk, alahan makin teruk lepas makan zincofer smpai kene warded. Sye stop sendiri sbb tk thn, makan acid folic je. Lepastu next tca mintak Dr tukar ubat. Mkn maltofer sedap 😍

3y ago

sama! makan iron tablet ok lg. pastu hb drop 10.2 nurse tukar zincofer lepastu jadi kerap muntah setiap kali makan perut jadi penuh angin muntah hijau. pastu bgthu nurse2 suruh tukar makan iron tablet semula tapi kena makan 2 biji 😂😂 legaaaa.

sye ingt sye sorg je rse begitu setelah stu papan dh mkn..tpi sbb hb low, tu yg nurse suruh consume sbb sye xmkn sayuran..obimin mmg dh nk dkt 3bln mkn..

sis cuba tablet obimin...dah ada acid folic dlm itu dan iron serta supplement lain..satu hari satu tablet cukup...waktu pagi..sehingga delivery

Sy dulu mkn iron tablet sbb hb rendah. Telan dgn jus oren, sedaplah rs mulut sikit.

Kalau tak boleh inform dokter , kang drop hb tak fasal kena cucuk bontot