suka makan manis

hi momies..sy tgh preggy trmster1 dn suka sangat dengan manis, lagi² dgn coklat?, klau x mkn bnda yg mnis² mcm slra sy nk mkn tu xde,psoalanya mak mntua sy sllu mrh tak bg makan manis takut kene kencing manis?? tak pe ke sy mkn manis???

19 Balas

Makan je tp kena kawal. Bukan jadi kan coklat tu makanan utama ye.... Huhu kes saya, saya kena mkn coklat dulu utk hilg kn rs "sgt2" lapar baru blh makan nasi etc. Kalau terus makan nasi ms sgt2 lapar tu, kaki tgn geletar.. Ms pregnant kan, 5 min sblm mcm blh tahan lg lapar, tiba2 jd lapar gila, shaking dia mcm apa😅 so, coklat la jd alas perut seminit..

Hati² ye dik..klau awak ok..xde pape mslh..gdm xsangkut..xpe..tp takot baby besar..tu yg tjadi kt sy..last² ke masuk bilik ot..sbb big baby..sy cuba utk bsalin normal..jln dh bukak 9cm..tp still xnk keluar..dh 8jam kt labour room..apa pn..control sikit ye ambik gula..takot risiko kt bby..

sama kita yaa sis tpi sekrg saya dah trmster3 hehe . dulu mse trmster 1 mmg suka sgt mkn manis . xboleh tinggalkn . kdg klau dpt beli coklat mmg akn beli byk2 haha 😂 tpi alhamdulillah smpai sekrg xdee kencing manis ke apa ke semuanya sihat2 🥰

samalah.. huhu.. pregnant ank ke3 ni suka sgt mkn manis2.. sb blh hilangkn rasa mual nk munth.. bila mkn asam, autometik munth terus.. huhu.. tp kdg2 riso jgk takot kncg manis. bdn ni rasa lain mcm je, rasa letih semacam je. arap2 xde apa2 lh..

Sama dengan saya sis , ada org awal hamil ni byk ambik makanan masam, tpi saya suka yang manis. Hampir 2/3 seminggu suruh husband beli coklat banyak2 😂 tpi kena bilas balik manis tu dengan buah buahan atau air putih .

Sy dr awal pregnant suke makan manis, dessert ke air ke sume sy bedal haha. Masam2 semua x makan. Alhamdulillah stkt ni test gula 2x lepas je. Yg penting kene minum air kosong byk utk balancekan...

Macam saya dulu awal pregnant suka betul manis. Last2 sangkut gdm masa minum air gula😂 Tapi lepas beranak dah xde kencing manis. Masa mengandung kena kawal skit ye sis.

Saya pun itu macam. Dari umur 5bulan sampai bersalin saya makan manis. Tapi saya kena banyak minum air kosong. Jadi balance lah tuh. Cek kencing manis pun normal

Elak kan... Lau rasa nak jugak amek sikit je tp jgn hr² jgn setiap jam... Time ngndung ni kena jaga.... Lebihkan air putih... Elak kan dr kena kencing kotor...

sya dlu awl2 prengnant suka manis... slalu mkn manis.. skli minum air gula sangkut sis kencing manis... harap2 lepas brsalin nti hilang..