CHECK UP KLINIK

Sis semua saya nak tanya, saya ada masalah untuk cuti check up, tapi dalam masa yg sama saya perlu kerja untuk cari wang, buntu saya bila syarikat tk benarkan saya ambik cuti untuk check up, cuma diberikan limited unpaid leave. Saya nk resign tapi tempat keja lain memang tak terima saya bekerja, saya dibuang kerja tanpa notis sebelum ni sebab dapat tau saya mengandung. Mereka tak nak orang mengandung bekerja, saya terpaksa bertahan kerja yg sekarang kerana komitmen yg saya. Buntu saya

5 Balas

Sis cuba bincang dgn nurse tarikh appt sis . Sebab nurse akan tanya pendapat ibu sebelum next appt okay atau tak tarikh tu . Andai bekerja shift , pilih tarikh yg sis cuti . Jangan paksa diri untuk selalu amik UPL . Gaji pun tak masuk , sebab kena potong . Andai boleh Timeslip , minta dgn nurse jaga sis . Andai boleh MC sis labur sikit ke swasta , gov agak susah bg melainkan sis ada complication . Untuk sekarang mana pun tak akan terima org pregnant bekerja sebab mereka tanak amik risiko andai sis swasta atau bekerja kilang . Sebelum resign , tanya pendapat suami boleh tak support sis sementara hingga pantang . Andai dia mampu , maybe sis boleh resign untuk kesihatan sis andai kata ada complication ketika pregnant ni . Rezeki anak ni luas tak terkira . Cepat atau lambat jaa . Trust God’s plan .

2y ago

semoga dipermudahkan segala urusan

kalau checkup kk ade bgi timeslip. boleh bgi dkt company. atau mommy boleh pegi checkup dkt klinik private. lagi 1 xboleh diberhenti kan kerja tanpa notis. kalau company diberhentikan kerja suka, dia kena byr duit pampasan.

solution boleh chkup di klinik swasta je lh.. sebln sekali kena jmpa doc.. boleh pergi hari cuti sis.. sy buat mcm tu, amik date appoinmnt time lps gaji so ada duit kat tgn..

errrrr... cuba check offer letter pasal isu berhenti/pecat ni,, dibuang kerja tnpa notis? report kat pejabat buruh. teruk betul company tu..

Kesiannya, semoga awak kuat ya