pengalaman

Siapa sini pernah ad pengalaman di awl kehamilan ada masalah kurang selera makan..saya hamil dh 6minggu kurang selera makan nasi..angin dalam badan pun trlalu banyak..bahaya tak pada kandungan

43 Balas

saya 🙋🏻‍♀️ since 7weeks saya start muntah2 pastu hilang terus selera makan saya. angin dalam badan memang banyak sangat.. tapi saya perasan bila husband takde kat rumah, saya tutup kipas/ halakan kat tempat lain n tutup aircond, angin dalam badan sy kurang dari biasa,, saya susah nk mkn nasi skrg sebab bau lauk buat sy nk muntah,, jd sy makan roti gardenia, kentang2, roti canai etc..

5y ago

Itu la.. huhuhu

Samalah kurang selera mkn kalau mkn pun sikit je.. Badan tak sedap rasa byk angin dlm bdn serba tak kena.. Jgn risau tu normal.. Kena kuat .. Dah masuk 9minggu angin dah tak ada tp still badan rasa tak sedap.. Masih kurang selera makan.. Jgn risau ye sis.. Semangat tau..

5y ago

Insyallah .. Amin.. Wc sis😊

Saya sampai sekarang kandungan masuk 5 bulan dah still selera makan tak nak datang2 lagi 😅😭.. Lagi2 nasi.. Tengok buah selera membuak buak. Tapi tulah, angin dalam badan tu yang tak seronok tu. Kalau dapat mintak suami urutkan tu nikmat tak terkata 😂😂

5y ago

Tapi taktau lah bahayakan kandungan ke tak.. Risau jugak kadang2 😣

Normal sis.. saya pun mcam tu juga. Saya dah msok 17 minggu baru trasa ok and selera makan pun ada. Bertabah ye sis.. walaupun kurang selera makan, sis kena paksa makan juga. Sikit2pun tak apa. Jgn sampai kne tahan wad sebab gastric yg teruk..

Saya mula minggu ke 7. Start muntah. Angin satu badan.. Nak makan pun x selera.. Pastu mula la cirit birit sembelit.. Paksa juga makan Walau x nak.. Memang sedih.. Pikir baby kan.. Tgk nasi x lalu.. Banyak makan buah.. Mee..

5y ago

Sme2

Sy 10weeks. Alahan plus gastrik. Tekak ofcos 24jam loya manjang. Nk mkan apa pun serba tak kena. Even makanan faveret dh tak jadi faveret. Tahan jelah. Makan buah2,roti, mee, pasta. Susu kurma wajib ada tiap hari.

5y ago

Yup. Makan even sikit or termuntah balik. Kena jgk mkn mcm mana pun. Biar baby dpt nutrisi

Saya start dari 6 minggu dah tak makan nasi. Sbb mengalami muntah2 yg teruk. Tp start makan macam mee, kueh tiaw dngn mihun. Lepastu buah tak miss sehari sebiji. Tk kisah buah pape

5y ago

Ok t,rima kasih sy akn cuba nanti

sama mcm sy,tapi sy paksa makan...sebab time2x awal kehamilan baby kene cukup vit, sis kene dptkan ubat dari KK ubat B complax...makan waktu pagi,selera sis akan naik...

Normal. Sy msk 3 bulan br ada selera. Itu pun tiba2 satu hr tu terbayang semua mknan. Ajak husband keluar mkn... Dia smp tanya, x knyang lg ke? Esoknya... Cirit birit 3 hari

4y ago

kita sama sis .. tp saya skrg ni dh 4bulan datang balik xde selera mkn nasi ... asyik nk mkn kat kedai aje ..

Samalaa.. makan nasi jaa kembung perut.. last² stop mkn nasi.. 5 hari x mkn nasi.. lps tu husband paksa mkn nasi.. kembung balik.. lps tu lama² baru bleh telan nasi..

5y ago

Yke..mudah mudahan kita diberikan kekuatan ye sis