berat badan tak naik. ?

Kenapa kurang selera makan? Biasa dgr org ckp masuk 2nd trimester ni selera bertambah ni kurang. Nk ckp alahan, tkde dh kalau iktkn cuma bila mkn sampai ke tekak je takleh telan. Depends on selera. Hm. takut nurse marah sbb tak naik berat badan langsung dr awl kehamilan ??

20 Balas

saya mula2 mcm tu jgk xselere mkn walaupn dh capai awal trimester-2 sampai underweight tak kena dgn BMI sb tggi 161..pastu misi suruh naikkn berat bdn sekilo mcm tu kot..sebelum 45 lepas sebulan gi klinik balik 49.5 ..smpai kne refer dgn doktor sb naik berat bdn terllu cepat dlm mse sebulan..sb sedih underweight kurus sgt mcm xckup mkn bila da ada selere lepas mnum susu preggy ada saja nak makan 😅xsangka plk naik berat bdn mendadak kne refer doktr sb takut risiko sawan atau kematian..yaAllah takutnya..

Saya masa buka buku 12week berat 55 . Second check 14 week berat turun 51 sbb makan muntah je. Esok tah laa mcm mana pulak😪. Dah masok 17week selera makan masih kurang. Tambah tambah nasi lagi la takleh makan.

Saya pun berat kerap turun dari 1st trimester sampai 2nd trimester. Masuk je 3rd trimester baru naik sikit sikit. Tp alhamdulillah lah nurse and doc tak marah pun, yg penting make sure baby sihat ya sis 😊

saya pon sama . berat saya 36kg ja . hahahaha dari bukak buku 36kg . pastu ada turun sampai 34kg . pastu ni 3 kali jumpa nurse still 36kg je . hurm baru amek darah tft tunggu result je nnti . skrang baru 18 w

3y ago

sy berat 41kg skrg kdungan bru 9w 5day.. dlu sy brat 42kg je blum hamil... susah nk naik berat bdan... ni kdg naik 43kg pastu trun balik 41... haishh

Saya pun sama..berat booking masa 8 weeks 57kg..now 28 weeks baru 60.5kg...tp doktor atau nurse x de ckp ape2 pun..maybe sbb baby membesar dgn berat yg stabil kot..

same la.. xnaik2.. doc ckp klu next checkup xnaik berat kene ambik drh utk thyroid.. aduilaaa.. time xprgnnt sng plak nk naik brtnye..

Sy 2nd trimesters xleh mkn Selera makn pom kurang .berat pom xberape naik nurse bebel setiap kli chekup.. Awak dah berape week sis?

Sama gak berat xnaik ritu. Dh masuk 27week br badan naik skit. Tp yg penting tumbesaran baby dlm kandungan normal n xde masalah.

Wah untong yer lgsg X naikk😅kite sokmo naik je berat skunk under control pemakanan sebab da kena bising Naik byk

Sy pun sama. Masuk 2nd trimester ni kurang selera tak mcm 1st trimester. Tp lapar tu ada. Makan je