Pendarahan ketika hamil

Siapa pernah alami situasi macam ni....saya 10 minggu sekarang and ada pendarahan hampir penuh satu pantiliner tu... baby okay ke tak ye...saya risau

19 Balas

mnta maaf bukan na kecam or mrah..pda pndpat sy if mana-II ibu or mom preggy x kira lah awl or akhir trimester segeralah ke klnik or jmpa doc skiranya ade alami sebarang pndrahan x kira hnya setitik se tompok or bnyak skalipon..x payah tunggu besok k lusa k tnggu husbnd blik keje k..then if u kerja mnta kebenaran dri boss bgthu pda d..sbb bila ade pndrahan brmcm risiko ade..msti dlm kpla mcm bnda fikir kn..anak ok k x ok k..ade msalah ape k..btter trus brjmpa doc..coz dowanx thu ape tndakan selanjutnya..tndkan awl ibu mungkin boleh selamatkn nyawa ank and ibu..biarlh owanx ckp..turun drah sikit pon na kalut bagai..itu anak kita nyawa kita...skali lagi sy mnta maaf if posting sy ni rmai x suka..

sy 1st preggy keguguran sbb ada turun darah selama 4 hari..hari ke 5 gugur.. 2nd preggy pon sama jugak ada bleeding tp xbyk cuma sikit2 je darah coklat..follow up klinik swasta dktr bg pil kuatkan rahim sbb pernah keguguran..2 3 bulan jd bleeding sementara bby nk besar..so sy bergantung dgn pil tu utk kuatkn rahim atas nasihat dktr..Alhamdulillah bby membesar dgn sihat sampai bersalin..skrg dah 4 bulan dia 😊

3y ago

sy mkn ubt ikut follow up doktor..dktr akn bg appointment 2 mggu sekali utk check up perkembangan bby..bila dh xbleeding bru dktr stop bg ubt..sy g klinik luar..

Saya sekarang 10w (2nd pregnancy) ..2 hari lepas ada keluar darah mcm period.. Pnuh dekat seluar kecik tu . Dh jmpa doc n dah scan ..doc cakap kantung masih nampak cuma janin belum kelihatan. Kemungkinan masa prgnant ni rahim tgh mngembang n begesel kat dinding perut n berdarah.

semalam saya kena pendarahn penuh 1pantyliner,mmg risau dan pg klinik scan kntung baby masi nmpk dan dr. Suruh rehat bnyk2 dan bagi ubat kuatkan rahim..pendarahan masi ada tpi kurang...harap spotting ni bhenti dan baby ok ja.. Risau...

sama mcm pengalaman sy.. sy skrg nie tgh 2nd pregnancy, baru 6w.. tp dh 3hari brturut spotting.. cuma hari nie lebih byk dr sblm2 nie.. smlm ada jmp doktor pakar sakit puan (swasta) tp dia ckp xde apa.. normal je katanya

nak tahu baby okey or tak kena pergi check dkat hospital.. ada apa2 masalah jgn dduk diam dirumah & tunggu keajaiban berlaku. pendarahan bukan 1 perkara yg boleh diambil ringan semasa pregnant..

sy bru sahaja lepas alami pendarahan. kandungan 9 minggu.kluar darah+air..mengalir2 di peha sy. kebetulan masa tu sy xpkai seluar dalam menitik2 darah di lantai. tapi selepas tu tak ada dah.

Blaku dgn sy skrg, masa 6W ada pendarahan bnyk +cloth dan pgi kecemasan dr check upt positive dan scan kntung baby masi nampk..dan dr. Suruh rehat bnyk, MC 2minggu..

Kne terus go hospital sis takut threatening miscarriage. Sy dlu juga pendarahan light coklat penuh pentiliner. Sy terus pegi buat cek. Mujur kes sy ni xda apa2.

sy skrg tgh 8week, bleeding jgk dah 3,4 hari. Dah pegi klinik, nurse kata kalau pape terus g emergency. now dah takde dah pendarahan...kena rest je now..