sunat bayi perempuan

siapa ada pengalaman tengok bayi perempuan sunat? macam mana? umur berapa? jaga macam mana?

4 Balas

Second born sy prmpn. Sy dn suami sepakat sunatkan masa pantang hari ke 45. Kiranya baby dah sebulan lebih la. Prosedur nya mudah. Takde melibatkan banyak darah. Jaga mcm biasa je cuma doktor ada pesan kemungkinan baby akn meragam. Tapi Alhamdulillah baby sy takde meragam sikit pun. Jangan lupa bawak pampers spare masa nak sunatkan baby. Kerap tukarkan pampers baby jugak sbb taknak ada jangkitan drpd kencing atau najis baby.

Anak first saya sunat umur 1th 6bln. Payah nak kawal sebab anak saya dh pandai kenal org. Takut. Nangis pun bukan sebab sakit. Tp takut dgn org yg sunat dia tu. Anak kedua saya sunat umur 4 bulan. Tak ada nangis walaupun sekejap. Penjagaan mcm biasa,yg penting selalu tukar pampers. Paling bagus sunat baby seawal habis pantang.

sy baru sunatkan baby girl sy selasa lepas..procedure sgt mudah and sekejap ja..Dr mcm cucuk sikit ja and baby sy xmenangis(depends pada baby juga)..penjagaan pun mcm biasa ja and yes kena bawa pampers lebih...

saya sunatkan baby girl masa hari ke 40 lepas pantang.sunat baby girl senang. cucuk sikit je sekadar keluar titisan darah sikit. dah siap. jaga mcm biasa takda bengkak2 pun.