terpreggy lagi

sesiapa ada pengalaman tak, bersalin ceaser tp bby tak sampi sethun o dua tahun dh terpreggy lagi..? ada buat family planning tp terbabas pula.. bahaya tak untuk kita n bby yg dlm kndungan?

98 Balas

Sis yg tgl2 komen ni, drpd sis cakap ayat yg lebih kurang ni, baik sis doakan urusan dia dpermudahkan, sebab kandungan tu dah ada dalam rahim pun, tak boleh nak buat apa, sis2 cakap mcm ni pun, bkn boleh nak patah balik, takkan nak suruh gugurkan pulak kan? Least u can do is welcoming the baby. Ada yg pakai perancang msih boleh preg sistur smua, smua tu atas kehendak Allah, kun fa ya kun. Sbb stiap kejadian tu dah ditentukan. Nak psoalkan, biar sblm mengandung. Kalau tk nak tolong, bdiam diri lgi bagus. Jgn downkan semangat mommy ni ye 😉 ye, saya sndiri preg sbb tu saya ckp mcm tu. Sbb sya fhm sgt prsaan mommy ni, ada orang siap suggest gugur lgi sbb msih awal. Allahu. Merancang sndiri sbb husb tk bg pakai perancang, sbb sepupu sya sndiri doc obgy and mmg tk suggestkn thts y husb tk bg. So mmg mrancang sndiri je. Skli je tljak, trs sangkut, pksa rela jela trima. Sbb sya working mom, fully bf mommy. So tt ni, kuatkn smngat ye. Jga emosi, mkn mknan bkhasiat. Lps bsalin kna strict sikit mrancang nye yer. Hehehe. InshaAllah, boleh.

5y ago

Implant tu ye. Ada dgr tuu. Mahal jgk hrga yg tuu

Tahniah, rezeki Allah. Doa banyak2 pd Allah supaya Allah permudahkan semuanya iaitu diberikan kekuatan dalaman, dikurniakan anak2 yg soleh & tak meragam serta dipermudahkan urusan bersalin. doakan juga agar suami sentiasa memainkan peranan dlm menjaga kita & anak2 serta kandungan. Abaikan kata2 negatif, sebaiknya bersangka baik dgn Allah. Sy pregnant twin sebaik sahaja sulung umor 4 bulan. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. Sekarang dah mcm kembar 3. Dan saya alhamdulilah masih sihat luar & dalam, insya Allah. Mula2 memang kita rasa susah, tp kalau kita positif Insya Allah, Allah akan bantu kita. Take care sis. ❤️

5y ago

Saya pernah di situasi awak. Kami berdua seronok dgn berita baru, tp org sekeliling yg berkata kata lebih. Tp suami ada di sisi kita kan, ALLAH juga sentiasa menjaga kita. Yg penting komunikasi dgn suami & Allah. Insya Allah semua akan dipermudahkan. Btw sy dah 6 orang. 4 hero 2 heroin. Senang banyak & org2 negatif dulu banyak dah jadi positif balik. So, awak rellax je, banyak2 kan istighfar, & senyum je bila je bila ada kata2 negatif tu. Jaga emosi, jaga diri. ♥️

Saya bersalin czer anak sulung baru 6 bulan. Saya pregnnt lagi. Baby dalam perut dah 12 minggu. Dah rezeki Allah bagi. Saya terima redho and jaga kesihatan. Saya pun ambil pill perancang. Tpi tak berkesan. Doctor cakap lepas bersalin yang ni kena try cucuk pulak. Sebab dah tahu pill tak boleh jamin. Pergi bukak buku hari tu. Biasa lah kena marah. Tapi dorang pun faham. Kalau dah melekat tak kan nak undur balik. Tapi saya risiko tinggi sebab macam macam boleh jadi. Kalau awak normal kira okay lagi. Tapi jangan risau. Jaga kesihatan awak. Saya doa kan kita mommies yang pregnant jarak dekat ni sentiasa sihat selalu 🙆🏻‍♀️

5y ago

Spatutnye jarak untuk mngandung semula dalam 2 tahun paling cepat....klau awl2 sgt risiko tempat jahitan akn terbukak semula....semoga baik2 saja

Emosi yg penting kena jaga nty. Ank makin lasak merangkak.. meniti pegang perabot.. jenuh kejar 😅. Belum bab kena jaga pemakanan ank lg Perut mkin bsar mkin kurang tnaga. Suami kena main peranan. Nty da berslin diskus betul2 bab merancang keluarga. Contoh sy, even ccuk perancang 3bulan skali,suami stuju xbuang dlm double protection la kira.. haha. Klau trbuang trus mkn pil prostinor(emergncy pil).. Rahim pun perlu rehat 😊. Ya anak itu rezeki tp anak pun amanah . Kita perlu didik dan bg perhatian swajarnya. Take care sis 😊🧡

5y ago

Sy x ambik perancang 😄

Mana yang mmg merancang sendiri n yakin dgn cara anda... Jgn yakinkan org lain dgn cara anda.. Biar mereka tentukan sendiri... Biar mereka jumpa doktor dan consult mcm mana... Biar mereka buat keputusan... Mana yang ragu2.. Tolong cari byk info ttg merancang ni... Byk kaedah... Yang si suami bolehlah ckp itu ini.. Tetapi yang mengandungnya kita.. Yang melahirkan pun kita... Yang menjaga pun kita... Klu suami ringan tulang.. Tu xpe lah... Tp dh mmg Allah nk bagi... Alhamdulillah

Abaikan kata2 negatif yang kata kita xpakai perancang ke,xkesian dekat baby ke....yang melaluinya adalah kita....saya pernah merasainya,2 minggu naik keje selepas cuti bersalin 3 bulan dah double line balik,baby baru 3 bulan setengah dah pregnant 6 minggu....baby umur 11 bulan dah jadi abang....Alhamdulillah Allah permudahkan,yang penting jaga kesihatan fizikal dan emosi,jaga pemakanan sihat agar badan dapat tenaga dan emosi yang positif

Tahniah dan xperlu risau, xsemua nurse kk akan marah 😊 amalkan ni insyallah nurse xmarah dan automatic jadi lembut hati ❤️ subhanallahil azim, subhanallahi wabihamdih.. Saya amalkan selalu dan apply masa nak buka buku pink, saya lambat buka buku pink bby dah 21w..alhamdulillah nurse layan baik xmarah2 senyum jee 😘

Yekee.. Congratulations sis.. Rezeki allah.. Sy ni pun anak 4bulan nk msk 5bln awal bln 10..now sy kera rasa pening2 mual.. Risau gak.. Kakak sy berseloroh kata kot ada baby.. Sy xsedia lg memandangkan sy czer.. Tp klw dh tertulis rezeki dr nya.. Apa bole buat.. Semoga kita dpt mjg amanah drNYa..

Saya.. Pgalaman ank kdua.. Doc akn bg solution, n nsihat msa preggy.. Cuma kna jga2 if bwh 2 thn sbb ada stgh akn sakit balik tmpt luka, cm sy preggy bwh 2thn.. Nk gerak lasak xboleh Sgt.. Skrg preggy ank ke3, jrak 3thn..alhamdulillah bekas czer lama xsakit lgsg.. Bykkn mnum jus oren,sgt mbantu

Biasa klau mrah2 ni sbb mgkin ibu ada risiko jika hamil rapat. Tp tiba msa nty buka lah buku 😊. Xkn stiap kali check up nurse bsing kan. 😅 . Dh mgndung nk bt mcmna lagi kan. Yg penting ksihatan sis dan baby dlm kndungan tu skrg.. 😘 Btw. Sis guna kaedah perancang ap ya?

5y ago

Mama afiyah.. inshaAllah.. yg pnting jga ksihatan 😊 Kaedah merancang ap pun x100% hlang kehamilan.. dia cuma rendahkn risiko hamil. Pling ok implanon. sy ccuk depo 3bulan skli.. dan xbuang dlm. Klau buang dlm sy mkn pil prostinor. Tp kna mkn dlm msa 72 jam. Lpas 24jam lg sbiji. Tp limit 4bji ja sbulan. Klau lpas 72 jm xlei mkn dh sbb persenyawaan dh trjdi. Hrap info ni mmbntu ♥️