baby kuning Day 11

sesapa boleh tolong bgi tips hilangkan kuning. sy stress.. anak nmpk kuning.. haritu dh admit wad.. skrg dh discaj. tp kuning anak still tinggi. mohon doakan anak saya cpt sihat.

15 Balas

Saya pun msa anak jaundice mcm2 ptua .tp takda yg brkesan .so saya just kerap bg susu kt bby tiap sejam lebh . Mlm pun buat mcm tu mmg mata rabak laa tido jgn tnye laa saya trlelap stengah jam pun dah kira syukur hehe anak saya time jaundice ya Allah payah gila bangun nk lap muka dia . Bg telanjang bgi mandi dia trjga skit tp trus tdo . Plihan terakhir saya lastik telapak kaki dia 😣 kadang smpai nangis sb anak sush sgt bgun risau kuning dia makin tinggi ..sb dia pun dah admit nicu 2hari ksian kluar je mata bengkak selotep mata tu mgkn nurse buka dgn kuat . Xsanggup dah klu dia masuk nicu lg .. Hmpir sebulan jugk baru hilang kuning diaa ..sabar ye sis kerap bg susu kt bby je.

4y ago

Anak saya tak nangis dlm nicu selama dia dlm nicu tu xpernh dengr dia nangis . Smpai husb pun pelik kenapa dia ni tak pndai nangis budk seblah dia smpai hilang suara nangis .. Msa bru lahir dia budk baik sgt 😅 saya ngn husb yg nangis time nk tnggl dia hehe now dia dah makin besr ni merengek je sikit2 nangis😂

Ank sy dl kuning jgk,petua dr mak sy..sy try bg mnum air buah anggur merah.sy picit air sket letak dlm sudu kcil bg skit ja kat baby.alhmdulillah esoknya kuning dh pulih.tggi kuning ank sy 230.sy bg petua je ikut sis yer nk try ke x😊1lg sis bleh cri daun pisang kelat, amik daun tu letak kat bawah bntal baby.soknya dia serap kuning baby.#just4sharing#

5y ago

Sma²

Selaluye lps bgn pagi.. panas pagi tu baby di jemur diluar lps tu beli ubt Kat sense herb ubt kuning tuk dimandikan..Dan saya juga minum susu kambing utk baby menyusu supya kuning cept hilang.

Banyakkan bg susu badan atau susu fm puan...insyaallah hilang kuning... Kalo mandikan baby campurkan dgn taugeh .taugeh perlu diramaskan utk dptkn air taugeh .

Sama mcm anak pertama sy kak... Kuning tinggi tp turun dalam Masa 3 Hari.. tipsnya kerapkan susu anak setiap 2 jam supaya anak boleh berak..

Kerap susukan anak.dia tidur kejutkan untuk bagi susu.ibu pula jgn makan bawang putih,Lada hitam,halia Dan kunyit.tu pesan doktor

Sy dulu mandikan baby dgn serum Nuraz & banyakkan breastfeed baby.. Cepat turun kuning baby, yg pnting jgn makan halia

Kalo breastfeed baby momy elok makan anggur hitam/hijau.. Dan Try mandikan baby dgn air daun belimbing buluh setiap hari..

Mandikan bayi dgn air rebusan belimbing buluh dan asam keping. Ataupun air rebusan daun inai

Klu bole kak Minum susu kambing dan menyusu anak...the nex day mesti hilang.. Dulu baby sye pun sama...