maaf nak tnye ibu² , klau kita prgnnt tapi ank first msih bf boleh ke atau xboleh ? kndgn bru 8week

12 Balas

better puan refer doktor tu sebaiknya..mcm adik ipar saya haritu doktor nasihatkan xblh..tp xtwla pd orglain bagaimana.maybe depends pd kondisi bdn masing2 kut..sbb doc kata dkhuatiri adik ipa sy akan mengalami contraction ms pregnant sbb pengecutan rahim berlaku bila ank mnyusu..jd takut nnti alami keguguran..pape puan kena tnya pndpt dr doc yg merawat puan nnti ..mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

3mo ago

most welcome 🤗

adk ipar saya ok je mnyusu ank slung dia..skrang kndungan dh 5 bulan..tpi dia tmbhkan supliment untuk tnaga bdan dia..bdan dia sngt2 crgar smbil dkung ank yg bdan brisi lpas tu susukn ank lgi .tpi skrang susu bdan tu dgn sndri dh xda..dn ank dia pun mcm pham je susu dh xda dn dia sndri xnk mnyusu..

Alhamdulillah, saya menyusukan anak 1st sampai beranak anak 2nd. Malam sebelum melahirkan anak 2nd tu at 39 weeks, anak 1st menyusu kuat sikit. Pagi tu pecah air ketuban tak sakit, gi klinik, lepas doktor seluk baru datang contraction. Sakit sekejap terus beranak. Colostrum baru keluar untuk anak2 2nd.

2mo ago

Tak ada. Saya banyakkan minum susu je sis.

generally boleh. tapi next check up nanti seeloknya consult doktor awak semula. ada kak ipar saya bila pregnant susu kering. ada kak ipar saya dapat BF anak dia sampai baby next lahir, then sambung tandem feed pulak.

3mo ago

ade laa cramp sikit² , baikk tq

Sebaiknye tanye dktr atau nurse.. lebih selamat.. Mcm sy, sy tnye nurse.. Nurse mmg pesan kalau boleh stopkn.. tkot bby dlm kndungn tak cukup khasiat.. tp tpulanglah.. masing2 ada cara ..

boleh je..sy pnh ank still bf dh pegnen plk..n nnti ssu kring snri..ikut bdn msing2..sy 5 bln pegnen ssu dh kring

3mo ago

ouh okay baikkk tq

mcm sy nurse sruh stop,tp tula blum smpat sy nk stopkn mmg susu drop sndri..jd anak auto tolak bf...

kdg2 nant susu kering sendiri.. ade jgak yg bjaya bf smpi la bsalin.. ikut keadaan masg2..

3mo ago

tapi sy makin bnyk susunye