Hai mummy2. . Korg lagi suka cek kt swasta atau kerajaan?? Mne lgi bgus??

29 Balas

Dua2 bagus. Cuma kalau dengan gov ni dorang sangat details & takda lah lama sangat pun tunggu depends on kk maybe. Macam saya check dekat kk btho app pukul 8, sebelum 9.30 dah settle. Hari berkerja je boleh checkup & free untuk ibu mengandung cuma kena bayar rm1 untuk buka buku. Kalau swasta, berat naik berlebih pun dorang tak kesah janji ibu & baby sihat. Kalau ramai sama juga kena tunggu lebih kurang macam gov plus bayaran pun ikut klinik juga kadang scan sahaja rm100++ belum ubat or tambahan lain kadang rm100-rm200++ tapi weekend pun boleh buat. So antara dua masing2 ada pro and kontra & dua2 bagus 😊

3 org ank sya checkup kat swasta smp bsalin.monthly checkup bby pun kat klinik sama jugak.mmg cepat siap.ank no 4 ada drah tinggi kena refer kk.stress jugak masa baru2 sebab org ramai lama menungu.bila dah lama2 jadi seronok.kena beratur amik nombor urine test timbang berat lepas tu dpt tgok ragam org mngandung🤣..dua2 best lah pada sya nak2 sepanjang check kat kk tu dapat nurse dgn doktor yg baik2 semua.

Anak 1st kerajaan dan swasta, bersalin swasta. Rasa letih nya nak pergi dua tempat. Sekarang pregnant kedua saya pergi check up swasta sahaja dan memang nak bersalin kat situ, dan tak check up kat kk langsung. Mudah di swasta boleh check up hari sabtu, tak perlu nak ambil cuti atau time slip untuk check up. Dan tak tunggu lama. Dan selesa.

first scan swasta sbb nk confirm pregnant... klu nk buat detail scan lebih suka swasta jgk ..sbb doc akn terang stu prsatu dengan btul2 detail.. smpaikan sy xde soalan nk tnye.. tpi lepas buka buku pink. doc akn scan skli lg.. tpi mane2 pum okay. atas doc yg scan jgk.. 😊..

2 2 bagus..swasta sy pegi sbb nak scan baby bulanan n borak2 dgn doktor tentang progress baby/uri dsb, kk sy pegi utk blood/urine test dgn nasihat2 nurse hehe..sama je sy pegi swasta pun kena tunggu jgk beza sbb bole pegi weekend dgn lps keje..

Bagi sy dua2 ada pro n contra dia puan.. Kalau cek swasta kdg2 tu kalau prgnt High risk tetap juga swasta suruh bukak buku di kerajaan.. Kerajaan ni kena tggu lama, swasta xperlu tggu lama.. 😅Trpulang pada puan nk check up di mana..

2 2 bagus. Klu mmpu follow up 2 2.. Kerajaan & swasta. Sbb kdg equipment swasta up ckit.. So result yg kits dpt pun ALHAMDULILLAH baik. In sha Allah #TAPSupermoms #TAPxTanamera

dua2 ada pro and cons.. dari segi layanan pun tak jauh beza, gov selalu misi level makcik2 kita je... swasta plak byk gadis2 muda sbab tu layanan tak sama 🤭🤭

Swasta bayar mahal tapi takyah tunggu lama. Buat appointment je. Kalau kerajaan, kena tunggu lama. Takyah bayar kalau pergi kkia

Sama je mana2, tgk budget, tengok masa. Kalau jenis kerja cuti tak flexi, better private sebab boleh pergi weekend