Tips elak sembelit please. Ada ubat sembelit ke yang boleh makan?

12 Balas

saya pun ada masalah sembelit juga ....tp bila banyakkan makan buah.. alhamdulillah tak ada sembelit ...bila rasa nk membuang tu, terus je pergi ..jangan tahan² dan elakkan paksa meneran..dalam sehari mesti kena ada buah..lagi² pisang..dalam sehari sebelum makan saya akan makan pisang, alhamdulillah senang..tp hari2 nk membuang,tp bila saya dah skip mkn ..saya akan sembelit, dapat rasa bila 2 ke 3 hari tak membuang..dan air putih jgn lupa bnyk mnum

Sy pun jenis sembelit teruk, dr sblm pregnant lg.. Bila tau pregnant stop mkn jamu pelawas sbb tkut effect baby. Merata baca tips, ad yg suh try minum yakult. Mula2 xjln jgk, lama2 tu mcm dah serasi. Skrg alhamdulillah walaupun xde la membuang hari2 tp kalau smpai masa tu lancar je.. Xde sakit2 dah..

Sy dlu mslh smblit kuat.. Tapi tak prgnt.. Sy Mkn ostimtrx shaklee mmg bgs.. Mkn hari2 atau bile sis smblit.. Sbb sy sjns yg mls nk Mkn ubat.. Tu Mkn time smblt je😅

saya guna trub dari tasneem alhamdulillah kurang sembelit n kalau perut rasa sebu @ tak selesa saya sapu trub angin terus keluar n sembelit pun ok

brand lactul bleh mkan tp hanya sekali je lpas tu klau berak dh ok takyah mkan..klau tk ok bleh amik 3 kali sehari sahaja tak bleh lebih takut cirit

rajin2lah mkn buah.. sebelum mkn nasi mkn buah2an dulu..minum air.. jgn mkn pedas2..jgn minum yg ada coklat2 tu.. sayur pun pilih yg hijau2..

banyakkan minum air masak,makan jambu batu,Pisang atau buah- buahan yg byk serat serta makan sayur hijau

cuba sis mkn buah jambu, epal merah, avocado, buah naga, mnum air putih byk2 .. in sha Allah

guna essential oil je pn 🤗 kalau berminat boleh pm www.wasap.my/60129876070/eodigize

Saya amal minyak kelapa dara. Alhamdulillah xde sembelit. Sekarang dh 36 weeks