Check up Swasta

Hi nak tanya. Saya dah nak masuk 13W. Sebelum ni dah buka buku pink dekat KK. Tapi skrg saya decide untuk ke swasta sbb saya berkerja & nak jimat masa & cuti. So nak tanya kalau nak sambung check up Swasta apa perlu buat? Bawa buku pink KK? & boleh buat kat klinik je ke atau better ke hosp? Thanks 🙏

3 Balas

Bersalin nanti di swasta atau gov? Nk buka buku pink swasta mudah shj. Terus je walk in & bawa buku pink kk juga in case nurse/doctor nk rujuk. Tp nanti akan ada buku pink swasta tu sendiri. Kena inform nurse kk tau yg awk nk check up swasta. Kalau awak bersalin swasta, boleh terus tutup buku pink kk. Saya buat di klinik columbia hosp.

10mo ago

Okay baik.. thanks untuk info 🙏

2nd baby sy fully checkup swasta. sama mcm awak kekangan waktu nk cuti dn xboleh commit waktu time kk bg. sy bersalin hospital gov. pergi je klinik swasta yg awak nk checkup tu. bgtau nk buka buku pink dn bwk skli buku pink kk utk rujukan dorang. jgn lupa inform nurse kk yg awak nk checkup swasta

10mo ago

Sorry mencelah. Boleh buka buku di Klinik Siti. Klinik Siti salah satu private maternity clinic.

Ramai je buat macamni sebab kk dah ada bagi hari2 tertentu kan. Leceh nak kena cuti tiap bulan. Sayang cuti 😅 check swasta nanti bawa je buku pink yang kk dah bagi. Dr akan refer situ je untuk register nanti.

10mo ago

Ya betul ada hari tertentu ikut kawasan & hari saya check up tu pula takde kene minum air gula.. so seperate2 hari. Susah juga. Dlm masa consume banyak masa tapi saya faham la KK mmg ramai patient. Sebab tu decide nak check up & beranak swasta. Apa2 pun thanks for info 🙏