TERASA DIBANDING BANDINGKAN

Hi semuaa , saya cume nk meluahhh je , saya 3 beradik and husband 10 beradik , saya baru je melahirkan anak 7/6 rituu , saya kan pantau dengan ibu saya so kebanykkn saya ikot cara ibu saya didik kitorng mse kecik , saya terasa dgn suami sye , kdg ii die mcm dok bandingkan cara mak dia mendidik dgn mak sye mendidik...cntohnye kalau baby tu melalak dibiarkan je cmtu melainkan dia nk susu/berak or smthing like thatt ..dia kata 10 minit biarkan je and lepastu bru lyn..xpi saya pulakk xbleh dengar anak melalak rse sayu je hatii yela anak kite kannn....dia kata sye ape ii nak pujukkk..and dia kata naikmua la bdk tuu..lepastu contoh lainnn , kalau anak sye nk tdo dia suh biar je gtuu xyh dodoi or buaikann ..xpi kebiasaanya saya yg tdokan anak ..sye taula anak sye tu kalau x buaikan dia melalak xnk tidooo ...lainla anak sye tu da bsr pndai tdo sndiri ...dia pndai ckp je nak tlong tidorkan em jrg sekaliii....apa yg sye buat smua cm x kenee , sye x nafikanla dia ada jgk tlong mandikan ...ada jgk contoh lain xpi cm da bnyk sngt meluahh tu jela dlu ...xpi dah kalau smua kita buatt dia rse cara mak dia je betol sbb 10 orgg anak dah siap ade cucu da hafal prngai konon katanyaa..xpi sye mls nk brtekak yekan jela...hmmm sye meluah je , kalau korng rse sye slh tegur la yekk maybe btula cara dia didik sye slah

1 Balas

awak tak salah. kita sebagai mak tahu apa yg terbaik untuk anak. suami pun bukan kena “tolong” ye. tu anak dia jugak, jadi tanggungjawab dia nak mandikan jaga anak etc. tugas suami bukan “tolong” tapi WAJIB. yg beranak tu mak dia, bukan dia. dia tahu ke struggle mak dia. sorry la tapi saya marah betul kalau suami jenis nak bandingkan dgn mak sendiri ni. kena paham la didikan family lain lain. selagi tak memudaratkan takyah komen cara orang tu. awak buat je apa yg terbaik untuk baby. pedulikan kata kata dia