Gosok gigi mesti nak muntah

Hi semua .. sy pregnant 18 weeks.. so far xde dah loya2 tu tp setiap kali pagi sy gosok gigi mesti nak muntah pdhal xde la jolok smpai ke tekak. Normal ker? Any advice utk mengatasinya? Kena tukar ubat gigi ker?

12 Balas

samalah.. sy pun loya bila gosok gg. cuba tukar berus gg guna berus gg budak. kuantiti ubat gg jgn byk. jgn start gosok dari dlm mulut, tp start dari gg depan atas bwh ja dulu. elakkan buang kahak masa bkumur sbb yg tu pun blh buat loya sbb ubt gg masuk tekak.

Ehh hihi ingatkan saya sorang je rasa tu.. dari 1sttrimester rasa nak muntah. Sekarang masuk 2ndtrimester saya beli ubat gg budakbudak jenama kodomoLion perisa anggur.. oke siket hihi🍇

Kalau i biasanya xboleh gosok after makan. Biasanya malam lepas dinner mesti kena cuci muka gsok gigi sblum tidur, suami cakap tkpe laa tkyah gosok gigi. Kita ni yg segan xselesa😂

Sama la saya sis.. memang x bole berus gigi pakai ubat gigi biasa pakai tu mesti rasa nk muntah lg2 masa awl 1st trimester.. tukar ubat gigi bdk punya baru ok 😂

saya nak muntah jugak tapi bila gosok lidah. kalau gosok gigi je xde apa². yg jadi masalah bila kita pk nak gosok gigi pon boleh buat muntah 😅.

saya pun mcmtu dr first trimester.. jawapan nya, tukar jenama kodomo lion. hehehe kalau colgaten or yg lain2 tu confirm muntah..

enjoy the process dear ehehe . nnti bnde ni laa yg diingat n rindu tauu eheheheh

Sama lah sis cube guna ubat Gigi ibu megandung..Ada jual Di farmasi

rupanya ada juga mcm sya,ingtkn sya sorg ja mcm tu .

Samaaaa. Mil sy kata mmg org preggy cmtu hehe