Minta pendapat & pengalaman mummy

Hi semua. Saya skrg TTC almost setahun. saya hanya makan folic acid sebelum kahwin & beli opk kecik dari shopee. Susah nak jumpa double line, kalau DL tp tak pekat. Lepas setengah tahun masuk group ttc, saya dapat ilmu baru setiap hari. Jadi, sejak bulan lepas ni saya ada consume pregnancare & tukar opk strip 6mm. Tapi saya agak confuse. Opk saya selalu dpt high tp upt tak pernah double line. Walaupun nak dekat period last month saya dpt pekat juga, tp upt negative Saya tak pasti kalau disebabkan supplements yg saya makan tu or strip scam saya dan saya tak pasti kalau saya ada pcos sbb belum pegi check. saya period regular. Kalau lambat pun sehari dua. Symptoms tu mmg byk je tapi saya ignore je sebab Symptom period & pregnant sama je, jadi saya tka nak mengada2 fikir banyak nnt stress. This month saya stop makan pregnancare sbb stok habis. Tp opk saya tetap pekat. Ada sesiapa pengalamn mcm ni boleh share ? Harapnya boleh berkongsi ilmu sama2.

Minta pendapat & pengalaman mummy
6 Balas

1st u kena buat, pegi checkup husband and wife. since u ckp period regular kan. normally period regular xde mslh utk pregnant, as long as tau wktu subur. sbb normally, org yg ada pcos ni period x regular + cycle pjg. tpi utk double confirm kn boleh je pg checkup. and mybe side u xde mslh, mybe mslh dkt side husband, sperm count x ckup ke or sperm abnormal ke.

1y ago

kalau pergi fertility center, dia akan scan bawah (tvs).. kalau pegi klinik biasa, doc akan scan atas perut shaaja.. sy dlu pgi yg klinik biasa..scan smua nampak cntik je..tp bila buat tvs kt tpt berbayar, bru tau ada pcos.. ksmpulannya, scan tvs lg tepat dr abdomen scan

stuju dgn komen mommy kt sni.. yg medical checkup tu.. slain tu ble ttc, try jge mkn.. elakkn mknan tajam mcm nenas, betik muda... air gas, caffein.. kte ikhtiar n usaha je..

1y ago

Nenas tu kalau dlm acar tu boleh makan ke ? Sbb haritu makan mamak baru je makan 🥹 caffein sy cuba kurangkan sbb mmg kuat coffee.

LH awak sentiasa tinggi ni. Hormon tak balance, kemungkinan pcos. Bila2 nanti boleh try buat test hormon LH dan FSH cd2

1y ago

Blood test sis

Prnah checkup kesuburan.. ? Kalau opk sentiasa high ni kemungkinan besar pcos. Sbab tu tanda pcos

1y ago

Pcos tu telur yg tak matang, dia bnyk2 dlm ovary.. kita perlu telur yg matang untuk pregnant

tiap hr dapat positif mcm ni ke? kalau ikutkan positif dah ni

petanda pcos sbb sentiasa tinggi