Covid 19 di awal kehamilan

Hi semua. Saya pregnant 5 week Dan belum buat confirm pregnancy. Harini saya test covid +ve, macam mana ya. Kena jumpa doktor atau just kuarantin sendiri macam biasa. Ada yang pengalaman tak covid di awal kehamilan? #ingintahu

10 Balas

sy pon kena sewaktu 5week... tp sy punya teruk.. demam panas, semput, batuk,dgn morningsickness skali.. mak risau mmg refer ke hospital..sy kna cek jantung n paru2 sbb semput.. yes mkn panadol dulu tp jgn la skali hadap sepapan..sy mkn panadol bulat max 2 biji pg 2 biji ptg.. kna thn la sat dkt sana.. kalau teruk nnt dy bg surat g cac amek suntikan ape tah nama... sbb sy kena omnicron tu..hehe tp balik umh esk lusa baik..smpai skrg x g suntik pon..alhamdulillah semua ok

saya pernah kena covid kali ke 2 masa pregnant 7w+, first baby. simptom sgt teruk berbanding dari yg 1st kena. demam 3 hari sy makan panadol biasa, jerlum badan dgn air lemon. kerap batuk sampai sakit bwh perut, keluar darah melalui kahak mungkin sebab dh luka di dalam. ada kawan bg petua minum air madu+lemon+cengkih. kerap minum air kosong jangan bagi badan dehydrate. keep monitoring oxygen, temperature & bp (klu ada mesin di rumah). update juga dlm mySJ ya

saya pernah kena covid juga masa pregnant ni, tenang jangan risau ii, if demam makan panadol aje. ubat len yang pelik ii jangan makan. keep on minum air yang penting rehat. makan jangan lupa. supplement kk bagi untuk baby awak makan even rasa badan tak kuat.Kuatkan diri and doa harap cepat sembuh and benda ni tak effect baby. Get well soon ya🤍

saya pn kne jgk.. pstu sy gi swasta swab mmg ye positif kne kuarantin 1mggu.. dan doc bgi ubat tuk ibu hamil yg selamat.. dlm 4 hari syukur dh negetif.. gi checkup smua oky sihat syukur.. byk kn minum air sis dgn mkn buah tinggi vit c ..mkn kne ontime even xde selera pksa je tlg pikirkn baby

Sy pun awal pregnant positid covid, sy g klinik swasta dktor bg ubat yg boleh di mkn wktu pregnant saja, sy mkn ubt yg dktor bgi, mmg teruk juga time tu tpi alhmdullilah dlm 4 hari sy dh negatif, dkt my sejahtera kena update setiap hari

Dia tngok jugk keadaan si ibu tu .. cm saya saya postif tibe 6 bulan .. ad simptom tp hospital tk galak saya duduk hospital sbb lgi bhyaaa bnyk kuman .. so saya kuarantin di rumah atas pemantauwan hospital ngn my sejahtera

ya..sy pon kena covid awal2 ngandung..teruk masa tu demam panas mengigil gigil.makan panadol kerap mandi tuje sy buat..just lapor dlm mysejahtera ja kata kita positif..tp kalo ada warning sign kenalah dapatkn rawatan...

mummy ² bole tlg tk sye nk thu sye kena sawan 37w1d klu kena sawan cukup bulan nie doktor saran bersalin dah ke ?

update mysejahtera(klu masih ade) n kuarantin sendri.. klu oxygen drop/sesak nafas bru ke hospital..

sebaiknya kuarantin dulu. tak pun call klinik yg awak nak pergi & inform