Risau

Hi semua. Saya pernah keguguran waktu 10 weeks dulu sebab kantung kosong and now saya pregnant 7 mggu. Tapi saya tak scan lagi.Saya rasa risau dan takut kejadian (kantung kosong) berulang ? Doakan kandungan saya baik2 sahaja ya.

30 Balas

Same mcm sy.. First pregnant dulu kntung kosong.. Dr tggu jgk smpai 14week.. Akhirnye x menjadi jgk.. Now ada rezeki pregnant kali ke 2.. Kandungan kali ni sy rajin pergi scan.. Sbb selalu risau.. Tiap kali tgk heartbeats ok baru sy lega.. Tp x la sekerap tiap2 minggu.. Sebuln sekali je..

Ada baiknya pergi klinik awal bila dh tau pregnant. Sekurang2nya nurse dpt pantau keadaan kita dri awal utk elak dri sebarng kemungkinan. Klinik akn bekalkn vitamin yg kandungn perlukan..

Better scan. Scan awal kehamilan bukan saja nak tengok baby tapi nak pastikn kndungan betul2 berada dalam rahim. Kalau kandungan luar rahim, dan lambat detect lg bahaya

Hai.. sama lah ngn saya 1st pregnent kantung kosong.. dlm 2 bulan gugur.. skg pregnent utk yg kedua .. baru 8 minggu.. x bukak buku lagi.. tkot nk tgok scan..

Sis sama mcm saya..skunk dh 8week,masa scan 7 week pun kantong kosong..doc suh dtg lg 2minggu..risau,sedih,takut semua ada. Takut perkra yg sama berulang lagi😭

5y ago

Biasenya 8week da ade isi ke.. sy pon sama jugakk.. 1st pregnent kntung kosong.. blm scan.. skg sy dlm 8 week..

aminnn bnyakkn rehat ye sis...folid acid jgn lupa makan k...awal pregnent jgn stres2 sgt tau..insyaallah panjang umur bby sis...

in sha Allah sis..doa bnyk2 n pg wat buku kt kk cpt2..nurse n doc blh pntau klu ada prob apa2..smoga sis n kndungan shat

amin sis..same2 kita doakan... mudah2han 2nd pregnancy kita nie dpt berita baik...same jgk sy sis ...

Disamping tu kalau boleh makan lah folic acid terus . InsyaAllah allah permudahkan . 😊 Doa yg baik2 .

Insya Allah... semoga dimurahkn rezeki yer sis...bykkan berdoa sis...