Buka buku pink kat KK bila?

Hi semua, saya nk tnya biasanya buka buku pink kat kk bila ya? boleh ke saya buka buku pink masa dh 2-3 bulan?

24 Balas

Saya buat buku masa 12w pun da kena bebel dgn nurse kk kenapa buat lewat sangat. So better awak buat awal, awal tu dalam 11 week da nice rasanya. pastu call kk siap siap tanya alamat awak boleh buat buku pink tu hari apa. Sebab ada kk yang dia da set utk taman sekian sekian, ada hari specific dia. Masa saya dtg 11w nak buat buku pink, masa tu dah hari sabtu. sedangkan alamat saya tu memang hari rabu je. Then bila buat buku pink masa 12w hihi kena bebel. tu jela. terpanjang pula responnya, sorry

4w ago

hahaha sabar tau awak, emosi ibu ibu memang kena kuat lagi lagi kalau kena bebel 🥹

sy ada masalah asthma & darah tinggi.. doc selalu pesan kalo mengandung kene stop mkn ubt yg sy mkn tu.. bl dh buat upt double line (smpai 5x buat sbb x percaya - ttc 5 1/2 thn), sy terus call KK yg sy slalu check up.. dorg terus set appointment esok harinye.. nurse terus bukak buku pink (5 weeks) sbb dorg kata sy high risk & dorg nk monitor lebih.. skrg, tiap2 mggu sy ade appointment kt KK.. 😅

sis boleh cuba call KK yang berhampiran untuk tanya .setiap orang lain risikonya. ada orang yang tak berisiko ,takpe lah bukak lewat .saya dah kena haritu. tanya kawan dia bukak buku bila .katanya 12w ke atas .saya pergi 13w gitu kena bebel sebab saya golongan berisiko. cuba tanya kk berhampiran okayyy .

kk saya sini perlu buat appointment dulu baru boleh buka buku pink. sbb dlm sehari tu ada org buka buku pink dan ada yg dtg utk check up juga. jd dia akan bg tarikh yg lain supaya tak terlalu ramai. dia akan tanya bila last period and dia akan bg tarikh utk dtg. mcm saya dtg buka buku pink masa 10w

Before 12 weeks can go to the nearest KK to open pink book n is better to take leave on the day as it will take about 1 whole day to be at KK.. kalau tak sempat ambil cuti, MO akan issue MC. Tapi next appt tu better untuk ambil cuti

sy masa 7weeks dah g kk confirm pregnancy sbb ada hyperthyroid. Dr mmg pesan taw je pregnant terus g kk unt tukar ubat, petang tu jgk kd call suh bkk buku pink. confirm pregnancy kena charge rm30 ya info tambahan. 😆

Awak saya buka buku pink semalam 10weeks kena marah ngan misi.Dia cakap masa UPT double line je blh dah pi KK. Sebab patient ramai,nti kalau lambat2 pergi,date appointment lambat N masa tu perut dah besar dia kata.

Masa sy walk in kat KK dulu, sy dah 9 minggu. Diorang bagi appointment pada week 12. Tapi setiap KK xsama requirement, jadi once awak find out yg awak pregnant, either call KK atau walk in terus utk set appointment.

Once tahu pregnant, terus je call KKIA area awak. Bagitahu nak appt untuk bukak buku pink. Nanti diaorang sendiri yang akan bagi tarikh untuk bukak buku based on awak punya LMP

confirmed pregnant 7w. tp 9w baru walk in terus ke KK. Xcall set appointment pun. Tp just dtg awal² pagi. Mujur ada slot kosong haritu terus buat buku. sebaiknya buka sebelum 12w