My husband revealed baby’s gender to his family tanpa pengetahuan dan perbincangan bersama

Hi semua, saya mmg sedih hati sgt2! Kecik hati kecewa dan down teruk bila dpt thu husb reveal gender baby without my consent!! 😭💔 Perasaan sy bercampur baur marah benci tak suka and everything lahhh!!! Tak semena2 saya menangis mcm budak kecik dlm phone marah dia 😭 .. Dia anggap benda ni remeh.. Sdgkan sy sndiri tk inform ssiapa. Mak mertua tanya byk kli nk sy spill gender baby tp sy bgthu baik2 tunggu sy bincang dgn husb dlu ya.. And then tiba2 dpt thu dia selambe je bgthu adik prempuan kesayangan dia gender baby ktorg! Alasan nya, dorg dh beli baju baby girl byk so tknk dorg silap beli lg!! Okay I get it, but hello? Tak boleh ke call and tanya your wife dlu??!! Or balik kerja nti boleh bincang and inform sama2 pd family.. Sy yg kandungkan baby ni susah payah menangis mental breakdown depression anxiety bagai makan ubat eih ttbe laki pulk yg buat kputusan nk bgthu tnpa kebenaran sy.. Spnjg 24 weeks ni bukan nya tiap masa dia ada faham pujuk pdhl thu bini mgndung.. ttbe bila bab mcmni dia yg lebih2! sy llui pahit jerih ni mostly sndiri even laki ad kt sblh.. sy geram sgt tkthu nk luah kt siapa 😭 sy tkd kawan rapat, mak sendiri dh buang sy. ayah mmg ada tpi nk cerita apa je kt ayah sy bukannya dia faham.. husband jela peneman sy tpi susahnya dia nk faham yg sy ada dia sorg je.. bila jd mcmni sy merajuk teruk makan hati, manada dia nk pujuk lebih2. biar je sy nangis merajuk tk makan,mcm sllu bila ada issue time sy pregnant ni.. bila pujuk skit tak jalan, terus dia biarkan sy elok sndiri.. benci la knp sy sensitif sgt?? benda ni tak lah besar pun kan? first mom excited sbb mmg nk baby boy walaupun family husband semua usik2 sy kata ni baby girl.. eih ntahlah.. sy down gila.. tkthu cmne nk lupakan hal ni 💔💔💔💔 #firstbaby #firsttimemom #depression #genderreaveal #anxiety

6 Balas

Sis boleh bersedih tapi tak perlu lama. Beritahu diri sendiri nak bersedih untuk 1 malam ke berapa hari, nangis lah puas2. Lepas tu balik semula seperti biasa. Tak baik untuk baby. Kita harus sentiasa happy semasa pregnant sebab boleh effect pada baby. Untuk saya, saya dah mmg mental dah prepare awal2. Dah bincang dgn suami, during pregnancy, hormon tak stable, mungkin perkara kecik akan nampak besar. Apa yg saya selalu buat, saya akan scribble/conteng/tulis apa yg ada dlm fikiran saya kat kertas. Scribble je banyak2. Then saya akan lihat balik dan dpt cari apa punca sebenar masalahnya. Apa yg saya dapat lihat dlm masalah sis ni, sebenarnya sis bukan tak puas hati pasal gender reveal, tapi lebih kepada suami sis tak beri perhatian lebih pada sis. (Minta maaf sekiranya saya salah) Sis kena duduk bincang dgn suami. Bincang heart to heart untuk dia faham, sebab lelaki, kita nak kena cakap betul2, cara lelaki berfikir beza dgn perempuan. Beritahu suami sis apa yg sis perlukan dari dia. Beritahu dia, pregnancy journey sis ni 1st time experience, sis tak tahu the actual process, boleh tak sama2 lalui tge process dgn suami. Sis pun kena selalu update suami apa sis rasa. Do it during pillow talk, dgn nada lembut. Jgn marah2 ye sis. Apa2 kita nak buat or rasa , always think if is it good for the baby, untuk kesihatan sis. Ni kan 1st baby, mesti excited and happy, and ofcourse sis nak yg terbaik buat baby yg bakal lahir. So stay cheerful, positive always ya. 😊

6mo ago

❤️❤️❤️❤️

Takpe sis sabar ye. Family tu nak meraikan jgk tu. Excited mungkin. Communication is the key. Klau nak apa2 benda suami ikut, kita kena cakap depan2 sis. Mcm husb saya klau bagitau dalam ws je dia xkan ingat😅. Kena bagitau face to face baru dia ingt bnd apa yg penting. Sy tgh pregnant 2 bulan ni pun sy bgtau suami jgn bgtau group family dia dulu. Cukup lah family sy dulu yg tahu. Bukan apa, sbb nk hormat adik beradik suami sbb ada yg belum dpt zuriat lgi walaupun dorg kawin lagi awal. Tpi apa2 pun lelaki ni memg kita kena ckp depan2 dia dulu baru dia ingat☺️ ha camtu la lelaki. Apa2pun bawak bertenang ye sis. Bykkan happykan diri supaya baby pun happy

Kalau betul nak rahsiakan gender, sis mmg kena bagitahu awal2 pada husband untuk tidak reveal gender pd sesiapa. Org lelaki ni kalau kita tak cakap betul2 depan muka dia mmg dia taktahu apa. Menyampah kan!! 😒 tp dah bocor rahsia dah sis. Sis majuk la seminggu pastu suruh dia bawakkan sis ke makanan yg sis paling nak makan. Nanti ok la balik mood tu ❤️

Maybe sbb hormon kot.. lelaki bkn mcm pmpn sis.. dyorg lack common sense.. kte rse bnde tu big issue tp bg dyorg bnde kecik.. you are a great mother! jgn sdey2 ye sis.. aggp je la fmily in laws pn excited & x saba nk dpt cucu/anak buah bru..

Sis kena kuat! Cakap je dengan tegas & serious. Bagitahu tak suka tak suka full stop. Pastu saya mmg diam je tak cakap dgn suami kalau macam tu, paham2 la sendiri. Kita phycho balik

Jgn sdih2 sis. Nnti baby d dlm ikut sdih. Biar kn sja benda dah berlaku jgn stress bhya pda kndungan