Berat naik trimester kedua

Hi semua, saya first time mom. nak tanya, kalau normal utk sebulan tu berapa kg naik ye? Risau naik lebih nanti, kena maeah dgn nurse pulak masa checkup. sebelum ni okay je sbb alahan, ni dah hilang alahan, naik mendadak sampai 2-3kg naik.

3 Balas

depends pada BMI sis masa awal2 buka buku pink.. boleh refer dalam buku tu ada jadual brapa kg limit boleh naik.. sy pun sama, lepas habis fasa alasan, nafsu makan xyah ckp la, semua nak makan.. tp sy stop makan berat before 8pm, alhamdulillah berat naik dalam range dia lg.. within 3 weeks, 800g je naik

Dalam buku pink tu ada chart. Tapi kalau tak silap, total berat boleh naik max 12kg je. Tapi depends on BMI jugak. So refer buku pink awak ya

Kalau bmi normal seminggu boleh naik 0.4kg @ 1.6kg sebulan