Luka czer terbuka

Hi semua, sapa ada pengalaman luka czer terbuka macam ni? Sebelum ni dah cantum tapi tiba2 terbuka balik macam ni? Saya sapu minyak batu boleh tak? Dah 2kali jahit tak tahan dah sakit lama2 😢#pleasehelp

Luka czer terbuka
13 Balas

jgn sapu benda pelikk2. just dgr cakap doktor je. jgn dgr benda2 pantang ni. czer ni kne jaga dgn baik kalau nk semua lapisan bercantum dgn elok. byk kan protein dan buah. protein membantu pembaikan tisu badan dgn lebih cpt. bergerak jgn terlalu aktif sgt, jgn bt apa2 aktiviti berat. minta nasihat doktor, harus ada org bantu anda utk bt kerja. duduk, berdiri, mandi smua kena slow2.

Sy pun dulu jahitan terbuka masa nak discaj dari hspital tu. doc check dan tengok luka sy terbuka dan perlu dijahit semula sebelum sy keluar hspital. Sy balik rumah sy byk makan buah oren, jaga tempat luka tu baik2.. keringkan betul2 depan kipas.. alhamdulillah luka sy okay.. sis bykkan makan buah oren..cuba laa.. insya allah..

Sis beli spray ni... Lepas mndi lapkn dlu dgn air suam guna tisu atau kapas.. Pastu lap dgn ubat cuci pusat baby tu dgn kapas jgk.. Lepas dah kering spray guna spray yg sy tnjuk tu bole beli kat farmasi.. Pas spray kena kan kipas smpai kering xsmpai smggu jahitan cantum smula nt... Cuba la...

1y ago

Amalkan jugak mkn oren sunkist setiap hari sbji atau 2bji...n bykkn mnum air masak...

Sya pun tengah recover dri terbuka. Sya teruk smpai berlubang nmpak dlm&kelusr darah. Pergi hspital, dia bgi antiseptic spray, sapu antibiotik utk elak infection. Lepastu bru dpt cream utk tutup cantum kulit. Kene kerap bersihkan&keringkan. Tkpayah pakai spender&bengkung.

Banyakkn makn buah oren sunkis. Jangan kerap sgt duduk nanti kawasan situ lembab dan lambat kering. Saya pnh terbuka jugk saya cuci mcm biasa. Cuci pagi ptg pkai pencuci luka yg jual dekat farmasi tu. Jgn sapu apa2 minyak

Sy czer jugak..lepas je doc bukak untuk tgok luka czer tu..dia ada letak pelekat untuk bgi lgi kuat..lepas 3 hari bru bukak..xpasti kerajaan ada buat mcm tu ke tak….sis cuba cri plaster hat besaq tu tgok

Dlt farmasi ada jual spray utk elak kene air masa mandi. Cuba cari. Dan penting keringkan lps mandi anginkn kt kipas. Moga cpt sembuh ye sis

Allahu sis.. sakit tu.. rujuk ke klinik kesihatan sis. Jgn angkat berat berat tau kalau nk sihat cepat.. saya dulu pon czer, tp tak pena terbuka.

1y ago

Dah sis.. cuci dan tutup . Kena tggu lagi dia cantum balik

sis kena bagi tau doktor, doktor bagi obat antibiotik tu. itu hari luka Czer ku terbuka 3 cm alhamdulillah tertutup sudah luka Czer ku

Cuba pergi dan dapatkan rawatan takut jika dibiar nanti naik nana lagi sakit… kena dressing hari-hari ini