Pantang gugur

Allah bagi pinjam 7minggu je dalam rahim untuk baby first setelah menunggu 1tahu. 8bulan. Saya dah keguguran semalam ? Boleh ibu ibu share mcm mana pantang utk yg gugur mcm saya? Dah tanya mak mak tp mak mak takde experience gugur, jadi tak pasti sangat. Terima kasih ye mommies semua.

2 Balas

Innalillahiwainnailaihirojiun..hanya ibu2 yg pernah gugur shja memahami perasaan ni..semoga sis kuat sabar n tabah utk move on slps ni..yg penting doa, tawakkal n support dr suami n fmly..kdg2 rs down tp ape2 pn cpt2 buang yg negatif tu..trus berdoa smoga Allah tutupkan kesedihan ni dgn kegembiraan slps ni..utk pantang..sy panggil tkg urut utk urut sy slps sy dh kluar hbs semua ketulan..lps tu sy minumkan air rebusan halia 1x stiap hr..air rebusan daun sirih dan manjakani 3x stiap hr..mandikan dgn air rebusan serai wangi, daun pandan, daun sireh dan manjakani 2x sehari smpai hbs kluar darah..pantang mkn pulak jgn mkn ikan atau haiwan yg berbisa atau berduri..elakkan asam pedas, atau sambal atau cili api yg pdas2 tu..sayur pulak jgn mkn sayur yg sejuk atau berangin..mcm kcg buncis,kcg pjg, kobis dll..buah2an mkn la mcm jambu batu atau kiwi pn ok..epal pn ok..air mnum suam..air susu mnumla stiap hr..kalau boleh mkn jamu2 yg sesuai utk badan slpas gugur ni..kaki sntiasa berstokin tebal..sblum pakai stokin pakaikan param atau myk angin..angin mmg mudah masuk bdn kalau gugur ni..kalau kena lg teruk dr org lps bersalin huhu..Alhamdulillah sy dh full recover..sy pn menunggu selama 9 tahun masih blm dpt rezeki lg zuriat sdri..tp Alhamdulillah ank anugerah sy peneman kami skrg ni😍

Sy pernah gugur 7w..pantang mcm org bersalin jgk.. Pantang makan.. Pantang buat kerja berat². Sy bekerja sndri so sy pantang 44hati..my SIL pantang 2mngu je lps gugur.. Sy still continue mkn folic acid smpai di sahkan pregnant. Sy gugur bln 5 2019. Awal bln 8 pregnant lain..

5y ago

Ya..pantang mkn benda sejuk², tajam, berminyak gitu.. Sb bdn sy x kuat.. Pernah mkn bnda yg sejuk tu terus ketar satu badan.. Depends pd ketahanan badan msng². Ms bleeding tu sy terus g hospital. Dr check completed miscarriage. Kku sis blom g hospital @ klinik better pergi check. Tkot ada sisa darah beku t'tinggal dlm rahim.