Yeast infection

Hi semua, nak tanya GBS ni bahaya ke utk ibu mengandung dan kandungan? Korang ada pengalaman ke? Gi klinik nanti doktor akan bg ubat apa nanti?

4 Balas

tak bahaya untuk preggy mom tapi bahaya bila baby nak keluar nanti sebab gbs tu dia ada dekat area private part kita & baby pula keluar ikut private part kita so high possibility baby akan terkena infection from gbs kita tu. gbs doc akan on antibiotics bfr awak bersalin nanti untuk protect baby dari terkena infection. anyways saya pun positive gbs and tengah tunggu hari nak bersalin, and so far ok je cuma macam saya cakap doc akan on antibiotic bila nak delivered nanti.

7mo ago

next check saya lagi 2 minggu. now dah 7bln

Gbs is not yeast infection btw.. yeast infection tu candida. Candida xbahaya utk bayi.. GBS ye bahaya untuk bayi..kalau bayi kena infection gbs tu boleh bawa maut. Its good dpt tahu awl yg kita ada gbs sbb nt masa bersalin dktr akan on antibiotik and dktr akan pantau baby lpas dilahirkan.. anak 1st dlu saya +ve gbs. Now no 2 -ve gbs tapi dktr ckp once a carrier dktr akan treat as a carrier juga eventho dh xde gbs.. tetap akan on antibiotik masa deliver nt..

7mo ago

oh yeke.. baru tau. No wonder artikel dlm internet kata GBS ni bukan sbb jangkitan luar asbab x jaga kebersihan ke apa.. Sy mmg rajin tukar pentiliner dan slalu basuh bwh kita tu dgn air.

Kalau dah hujung 7 bulan or 8 bulan better swab sis kalau ada keputihan yg tak normal. Doctor boleh on antibiotik. Risau kalau kita gbs +ve then air ketuban leaking baby boleh terkena infection. Ada yg bernasib baik baby tak kena, ada yg sampai 2weeks baby dlm nicu sbb dah terkena

7mo ago

thank you sis. Sy akan ke klinik esok

sy gbs..tp ambil sample kat swasta..result bawak ke kk.. nnt doc kk akan bg ubat makan antibiotic selama seminggu.. then nak bersalin nnt doc akan drip antibiotic.. bahaya gbs kalau sis leaking air ketuban awal tanpa sedar.

7mo ago

yeke... alamak. ok awk tq2 ya inform