cyst - 6weeka

Hi semua. Nak tanya. Ada tak yg ada pengalaman cyst (sy 6cm) wktu pregnant? Ape kesudahannye? Sy tkut, risau n mcm2. Sy hrp sgt bakal baby sy slmt. Wktu yg sama sy confuse sgt2. Sy dah pergi 3 klinik n 1 hosp and semua bacaan minggu saya lain2. Klinik 1- spatutnya mnggu ni sy 9 mnggu. Klinik 2 & 3- mnggu ni spatutnye sy 7 mnggu . Hosp - mnggu ni sy 6 mnggu. Stiap kali scan dalam kantung kosong lagi. Nak nangis pun ade. Sbb ni kandungan pertama.. blh x sesiapa yg ade pngalaman ada cyst, kandungan slmt x? Kena operate buang x? ???

7 Balas

Hi sis. Masa mengandung anak pertama saya ada watery cyst. Itu pun sedar bila dah masuk 6 months pregnancy. Jumpa doktor pakar, tanya nak buang masa tu atau semasa bersalin. Saya pilih masa bersalin sbb doc kata x menganggu kandungan. Alhamdulillah baby selamat semua nya okay. Utk kandungan anak ke2 baru2 ni saya check dengan doc, dah 8 weeks. Katanya mcm ada fibroid tapi next check up nanti akan tgk balik. Sebab nak tgk samada fibroid tu membesar ataupun tdk. Saya risau jugak bila dgr kata doc. Tapi dengan pengalaman mengandung anak pertama dulu. Saya pilih untuk terus "positive vibes". Jangan banyak sangat berfikir Dan asyik tanya Mr Google. Consult dengan doc pakar kalau sis betul2 risau kan kandungan sis.

Sy pnah ada pgalaman mcm ni..scan kandungan masa tu 8w..tp doc ckp usianya bru 4w nak msuk 5w & doc ckp hanya nampak kantung..masa tu doc ckp jg sgt kcil & ada kmungkinan xjd kndungan tu tambahan lg masa scan tu doc detect ada cyst sblh kiri siap ada ukuran dia..xbsr jg cyst tu ..blgnya kalo kandungan survive ada kmungkinan cyst tu akan hlg sdri juga kalo xhlg jg nanti bla dh bka bku pink & doc akan cri jln yg tbaik jg.. sbb masa tu sy blm buka bku pink lg bru g scan dkt klinik swasta.. tp kandungan sy tu kira xmjdi dan sy alami kguguran sept 2018..sy anggap sj tidak ada rezeki masa tu.. Sis jgn risau yaa....

5y ago

InnsyaAllah xda apa2 tu sis.. Doc sy hr tu kata cyst tu pkara biasa..tp xberbahaya bkn kanser katanya dan akan hilang sdri bla kandungan smkin mbesar...kalo skrg sis scan masih nmpk kantung tu normal.. sbbnya masih awal.. nanti innsyaAllah kalo sis scan dlm 10w mcm tu akan ada nmpk kantung+ janin dah tu...sy doakan sis dan kandungan dlm keadaan baik2 aja..amin..amin... jgn fikir bkn2 ya sis...dan doakan sy dan kandungan yg bru ni jg stelah 0 5 bln lps kjdian kguguran taun lps tu sy dsahkan mgandung lg..dah 18w+ skrg mgndung kali ketiga utk menanti anak kedua😊

saya pernah kena detect cyst masa kandungan 7 weeks. sis think positive dan jaga pemakanan je. cyst tu akan hilang sendiri bila kandungan dah besar. skrg saya dah 38 weeks. alhamdulillah. masa mula2 tu scan 4 weeks tak nampak kantung, dalam 7 weeks ke atas baru lah nampak kantung dan degupan jantung baby..

5y ago

Tq sis.. tahniah juga ☺️😊

Hurm..mcm sy..sy ada cyst..dr sy blm kwen..smpai sy dh kwen n peknen..tp ms peknen cyst tu ilang sekejap.....pas bersalin.. doc kata dia msih ada lg detect ms operation bersalin....cuma size dia kcil dlm 2cm.. ke 3cm. Klu x tu cyst dlm 5cm ke atas...

Saya pun masa mula2 scan ada cyst dlm 2cm. Sekang dh 4cm. Saya ada gugel, jaga pemakanan jangan ambil makanan berasaskan soya seperti tempe, air soya, kicap dan kacang2. Makanan2 ni menyebabkan cyst tu aktif.

Saya masa anak first ada cyst bru bersalin last year January, and second baby Ni pun ada cyst and bakal bersalin January 2020. Tp alhamdulillah baby ok je.

kwn sy lepas besalin die minum air rebusan daun durian belanda, sy xpasti berape helai skali rebus, cube la cri kat google, katenye mmg mujarab