Rasa jealous dengan babysitter

Hi semua mommies. Saya nak tanya, normal ke kalau kita ada rasa jealous dengan babysitter? Saya rasa sedih bila dapat tau dia bahasakan diri dia 'ibu' dengan anak saya. Suami dia pulak kerap balik makan tengahari sebab nak main dengan anak saya. Saya rasa jealous. Tapi saya terpaksa kerja, komitmen saya dah tinggi. Apa nak buat ye untuk kurangkan rasa jealous ni?

7 Balas

Knape pula awak nk rasa jealous? Bg sy normal sahaja pengasuh bahasakan diri die ibu/mama/mak/mommy kpd anak2 asuhan die.. Nk bg rasa rapat dgn anak2 asuhan die. Pengasuh anak sy yg sebelum nie pun bahasakan diri die mama. Lg lah, anak sy pun panggil sy mama juga. Sy terasa juga tp x de lah sampai tahap jealous tu. Case awak kalau rasa jealous dgn babysitter sbb kan panggilan IBU tu, boleh sahaja tukar kpd taska. Tp taska charge mmg mahal. Tambah dgn bayaran annual fee die. Tp kt situ x de bahasakan ibu/ mama/mommy/ mak. Kt situ diorg professional, panggilan 'Teacher'. So kalau panggilan tu mungkin lah awak x jealous kot. Try lah survey2 taska area rumah awak.

6mo ago

Terima kasih ye awak ❤️

Biasa la tu perasaan tu, Normal prsaan ty,x boleh nak sangkal, kita jelous dgn pngasuh, tapi percaya la sis, dia jaga anak kita mcm anak dia, dia sayang anak kita mcm anak dia. Anak pun mesti suka kalau nak g mengasuh. Kalau sis kerja, time cuti tu banyakkan masa dengan anak. Insyallah. Macam mak saya dulu pngasuh, anak asuhan dia panggil mak, skrg anak asuhan dia semua dah besar pnjang, walau pun dah besar, dorg ingat mak sya walaupun mak saya dah pindah balik kg, dri ddk taman.

normal dlu saya kecik, dgn orang gaji pon saya panggil mama je.. kurang² anak membesar dlm persekitaran yg penuh dgn kasih syg.. maybe puan blh pastikan setiap kali waktu dgn anak..puan blh bg attention yg lebih lagi dr pengasuh.. supaya dia tak rse jauh dgn puan. walaupun hanya satu jam sblm tidur kita boleh spend time.. make sure satu jam tu mmg full physical/emotional activity and engagement dgn anak tanpa ada gangguan lain.. all the best Puan.. 😊

Xde pengalaman plk, sbb pengasuh anak sy tu start dia kerja dlu sy terus panggil dia kakak. So anak akan ikut panggil pengasuh sy tu kakak jg. Pengasuh tu pun gelar diri dia sbg kakak bila bercakap dgn anak sy. Mgkn xsama la klu pengasuh tu agak berumur skit sbb pengasuh sy ni semuruan suami saya umur 36+. Cara dia tu mgkn kena redah dan terima semuanya, jgn overthinking. Bersyukur la dpt pengasuh yg syg sgt dgn anak kita.

heehe normal la..sbb kita syg ank..tp kan..beruntung tau kalau pengasuh syg ank kita..dy akn jaga mcm ank dy insyaallah.. nk kirangkn jeles tu mmm doa kot.. yg pnting ank slmt n tumbesaran persekitaran yg baik...

6mo ago

Tu la. Anak first pula. Sayang anak. Alhamdulillah dapat pengasuh yg baik, jaga mcm anak sendiri. Terima kasih untuk comment. Moga dapat saya kawal rasa jealous ni

ank sy pon panggil pengasuh ibu. kdg dia ckp NK nasi ibu. sy dgn suami Kat rumah Abi dgn umi🤣 sy ok je ank sy mmg rapat dgn pengasuh. kalau pengasuh xde mmg xmau dkt org lain

Suruh panggil la nama ibu nurul ke kat belakang tu kena tambah nama bru anak x confuse. Contoh je..