Luahan hati

Kadang rasa jealous tgok kawan2 pregnant husband diorg layan mcm princess bawa gi makan2 sne sini , bagi hadiah sebab pregnant ape semua . Sepanjang pregnant nk makan ape ke teringin semua beli sendiri , ada lah juga husband belikan tpi ada lah bebel2-3 mcm tu . Saya ni bukan boleh org mcm mengeluh sikit ke ape ke rasa mcm diri ni beban kadang rasa nak nangis je kenapa saya ni sgt sensitif untuk benda kecil .

18 Balas

sensitif itu normal kalau kita dalam fasa pregnant .. tapi bagi pendapat saya , kalau boleh puan janganlah beza2 kan suami orang dngan sendiri .. kadang2 suami kita penat berkerja , suami saya kalau dia busy apa yang saya nak makan saya akan pergi beli sendiri je kalau keinginan saya tu boleh dapat dekat kedai2 berdekatan kawasan rumah tapi kalau jauh2 saya memang akan suruh dia .. saya okey je ulang alik klinik sorang2 masa first trimester tapi sekarang saya tak dapat nak drive sebab rasa pening kalau drive so suami saya tak bagi ni untuk second pregnant lah , kalau yang first pregnant dulu saya pjj dengan suami kat kl saya kat perak masa tu takda kenderaan lagi huhuu hari2 saya naik teksi ulang alik kadang berteman kadang tidak janji kita pandai jaga diri dan kena hati2 .. suami pun dia kena cari rezeki juga untuk kita dan anak2 so kita sebagai wife kena faham juga , tapi tak salah pun kalau ada ruang2 yang free boleh je ajak suami makan2 kat luar ke kan .. kalau saya selalu suami ada masa free saya akan bagi dia rehat sehari gitu esok ka lusa baru ajak dia jejalan .. taktaulah kan lain orang lain sikap , maaf la saya bukan memandai nak menilai tapi kalau boleh apa yang kurang dalam rumahtangga kita jangan kita banding2 kan dengan rumahtangga orang lain .. bersyukur dalam apa yang kita ada dalam rumahtangga kita baik ka kurang ka itulah tugas kita saling melengkapi antara satu sama lain 😊

Ibu mengandung mmg sensitif, tapi perasaan cemburu, perasaaan menyamakan kehendak nikmat org lain adalah sesuatu yg tidak baik, apa yg kita memandang di mata tak semuanye indah spt yg disangkakan oleh kita. Mgkn hidup sis lebih baik dari apa yg sis dengar dan lihat pada yg lain. Setiap org ada dukaan tersendiri di rumah tangga, cuma tak semua kongsi. Tapi yakinlah bukan semua yg menarik utk dipermegahkan. Sis, hulur tangan pd allah, apa yg diberi pd sis sudah tentunye yg terbaik utk diri sis. Sebaiknye tuhan maha mengetahui, jgn tgk kekurangan pasangan kita cuba lihat dgn teliti pasti ada kelebihan padanye yg kita tak sudi lihat. Yg penting pasangan sis bersama sis smp ke hujung hayat..ameen. Sis blh dok bincang dgn suami luahkan perasaan dgn cara baik tanpa memendam dan cuba sedaya upaya memahaminye juga..insha allah mgkn komunikasi blh menambah pulih apa apa kekurangan yg ada dgn pemahaman berdua.

jgn samakan husb kita dgn org lain tau,lain org lain cerita,kita bahagia dgn cerita kita sndri ja,klu nak apa2 minta je dgn hubs,klu dia x beli anggap je terlupa ke,esok minta lg,smpi dia ingat kita betul2 nak,tapi biarlah dlm kemampuan hubs,saya sendiri tiba2 nak sangat pki iphone padahal dr dulu mmg x minat pun iphone pn siap blh ckp org bg free pn saya tak nak,tiba2 pregnant ni nk iphone tapi sy diam je sbb saya tau kmi tak mampu pun,baik buat saving utk baby yg bakal lahir je, tak sabar nak bersalin supaya hilang keinginan tu,jgn sedih2 tau,sensitif tu mmg betullah,sabar ye

2y ago

positif sgt Puan. Bagus. Suke komen yg mcmni

We have different timeline and journey, do nit compare ours to other’s. Although sometimes the pressure gets into you when others seems more happier. We don’t know what actually happened to them, what they have been going through, they just want to show what they want to show. Enjoy your journey, enjoy our own journey. Biasalah mengandung memang cepat terasa. Kalau rasa ia begitu membebankan, then kongsi dengan husband. Kongsi dengan orang awak paling percaya. Jangan dipendam okey. In shaa Allah you can do it ! Communication is the key. Jaga diri mommy ! 🤗🤗🤗🤗

Takpe puan. Saya pun mcm puan saya nak makan something tp husband tak dpt belikan atau tak sempat beli saya start enjin terus makan sendiri kat luar. Hehe mula2 saya sedih jugak tp bila fikir balik makan je takyah nak sedih sgt. Bila lama2 saya makan sorang kat luar husband pulak sibuk nak join. Haha saya pulak rasa semak bawak dia sbb nak layan dia. Hahahaha tp dah suami kan. Kalau apa yg kita nak husband takdpt usahakan. Kita usaha sendiri. Niat dlm hati supaya baby yg dikandung ni akan pandai bdikari mcm ibu nya juga nanti

rezeki masing² sis.. jgn cemburu dgn rezeki org setiap dari kita Allah dh tetapkan rezeki masing² jln cerita hidup kita x sama.. jgn banding bandingkan suami awak dan org lain.. ingat pasti ada juga kebaikan yg suami buat.. ibu preggy mmg sensitif perasaannya jd bnykkan berzikir.. baca quran.. solat sunat.. sibukkan diri dgn urusan lain spt ibadat.. jgn tgok org sgt tu yg bt kita rasa timbul mcm² perasaan tu.. nk apa² dgn suami minta elok² ckp lembut² dgn dia mintalh mengikut kemampuan suami shj😊

Jangan bandingkan suami sendiri dgn suami org lain.Kdg² kita kene tgk kemampuan sang suami.Puan kira beruntung lagi ada suami 😊 Sy preggy,nak apa… teringin apa.Semua kene beli sndri,buat sndri.Sbb sy single mom 😊 Jadi org lne bersyukur,puan.Jgn ikut kata hati sgt.Sblum nak bandingkan suami sndri,renungkan semula keadaan org lain yg x beruntung.Sy faham perasaan @ emosi yg sensitif tu.Tp klau boleh,utk perkembangan baby yg elok,jgn stress,jgn emosi²

jgn bandingkan diri dgn org lain, apa yg sis nampak kat media sosial tu , org akan tunjuk yg indah² je , disebalik tu org x tunjuk . Jadi bahagia dgn cara tersendiri . disebalik kekurangan laki sis tu mesti ada kelebihan dia . jgn nmpk yg kurang . mmg x dinafikan time pregnant ni lebih sensitif tp bole control minda ,it ok x dpt ..ada rezeki inshaallah ada.. Lps ni byk lg cabaran² lain sis ..

Tanya kt husb tu, kenapa nak bebel2 merungut kalau bini mengandung teringin nak makan apa2, benda tu mahal ke atau dia rasa menyusahkan? Kalau dia rasa menyusahkan, kenapa time nak bersenyawa tak fikir pula akibat sekian2. Bini mengandung mengidam makan apa2 tu normallah. Suruh laki bykkan membaca, jgn pandai merungut je. Bini pula jgn la minta yg lebih dari kemampuan laki.

suami sy pun mcm tu , sy mntk sampai sebulan dia buat endah je sampailah last2 baby mmg xnk gerak haritu , dia pegang perut pun baby xrespon last2 dia terus pusing carik sampai jumpa bagi sy mkn terus lepastu baby gerak aktif sgt sampai tendang2 dia , sejak daritu sy mntk ape2 mmg dia akn usaha carik jgk sebab dia ckp baby pun pandai merajuk 😂