Saya first mom, cara tidur baby

Hi semua, maaf sy nak tanya macam mana mommy semua tidurkan baby waktu malam ye? Ni masalah pertama. Baby sy 3 bulan lebih nak masuk 4 bulan. Sy mnyusu badan direct feeding. 3 hari ni baby sy waktu malam tiap kali myusu lama bngun terus nangis. Selalunya selepas mnyusu lama dia akan trtidur & sy terus letak tidur sebelah dia. Tapi kali ni terpaksa guna buai, lepas 1-2 jam dah lena tenang baru angkat tidur dgn sy tu pun kne tepuk2 lagi sbb dia gerak2. Masalah kedua. Sy juga mmg diajar dgn mak mertua bedung baby dari awal, dalam buai pun bedung. Cuma buka bedung masa main, tiap kali nap siang & tidur malam mmg bedung. Sy cuba buka bedung bagi dia tidur dalam buai tapi dia macam nak pusing dalam buai tu takut sy 🤣 ke mmg camtu hahah adui. Waktu siang sy mmg guna buai, waktu malam je dia tidur dgn sy. Dulu sy mmg tkde ilmu tenangkan baby sbb baby sy high demand, nangis kuat sangat & susah tidur. tu suami terus beli buai mudah sy masa pantang. Anak sy pun dah pandai nak cuba bangun & pusing.. sy mmg nak belajar tidurkan anak sy dgn cara betul. Nak tanya juga mommy waktu nap siang tutup langsir bagi bilik gelap tak? Mommy boleh share pengalaman? Terima kasih semua ☺️ #firstbaby #firstmom #pleasehelp

5 Balas

anak sy now 7m..also high need baby dr lahir..hehehe...tapi baby sy fully fm..n tak pakai buai..dr lahir shingga skrg mlm anak sy mmg tido didlm baby cot..waktu tido adalah dr 7.30ptg-7pg..nak tidokan kena dodoi smbil berdiri..once baby dah mamai, sy trus masuk baby cot..tunggu smpai betul2 lena bru tinggal die..kalau nangis sy akn angkat n dodoi smula..utk nap time siang..die tidur luar baby cot..sy mmg akan gelapkan ruang..tp skrg baby sy mmg dah tau siang dn malam..so xjd masalah nap time gelap or cerah..pada sy..biasalah baby nangis nak selalu kite dukung, nak kite pegang its normal..xpnah anggap ia sbg masalah..smpai masa die akan ok sndiri..mcm anak sy..now dodoi xsmpai 5 mnit pun..mase baby smpai 1-2jam.. bgkok pinggang..hehehe..jgn stress utk hal2 yg begini..setiap baby berlainan kerenah..enjoy the journey awk..follow the flow..takde istilah right n wrong dalam membesarkan anak..♥️

kalau mcm sy. both 1st & 2nd baby sy xsuka dibedung. bedung pon masa dorang dlm pantang tu pon 2mggu mcm tu😂. baby sy mmg siang tido buai. xpernah sy bedung. sy xtutup langsir pon. mmg rumah nmpk terang. supaya baby dpt beza siang dn mlm. normal baby akan berpusing dlm buai. sedangkan kalau tido dgn kita pon baby boleh berpusing utk meniarap. baby sy pernah je tido meniarap dlm buai cuma jgn ada sbrg bantal atau selimut/kain yg boleh tertutup muka mereka. mlm baby okay mmg tido dgn sy both. pukul 8mlm mmg sy train soh tido dh.

baby sye dr 3 bln smpi skg 8 bln masih tdo buai.. sye x kuat lg nak train dye tdo sendri kt tilam.. mental sye x kental lg.. hahaha tp ade jgak tgk vdeo kt ig/tiktok/utube cara omputeh tdokn baby dyorg.. kne konsisten & mental kne kuat.. bkn shari 2 bley ubah, mkn mse jgak.. Slain tu, mlm2 anak sye jarg tjaga mlainkn mnyusu.. sbb siang sye btol2 ikut wake window.. baby by month ade berapa jam waktu utk bjaga & tdo.. contoh klu baby 7 bln, 2-3 jam bjaga lps tu bg tdo.. nap siang dlm 2-3 x.. mlm memg baby tdo..

hi awak,baby sya 10bulan..sama macam baby U sis..selalu aktif sleep saja.kena tepuk2 jugak..DIA pun full bf jugak. DIA pun xsuka bedung. Dari newborn Sampai skrg mng xperna bedung..some baby Camtu mng aktif sleeping .nothing to worry harap2 nanti dah besar sikit dah boleh ok..jgn risau mng stress sikit sb Kita tak dapat tido peaceful..kena tepuk2 DIA 😅

Mmg dah x sesuai bedungkan dia sebab dia dah nk mula pandai berpusing and bahaya yer kalau dia berbalik dlm keadaan berbedung. Nap siang tak pyh tutup langsir , biarkan aje cerah terang benderang sebab umur baby awak tu dah kena sleep train. Dia should be dah blh beza siang & mlm.