ovarian CYST

Hello semua. Korang pernah tak kena Ovarian CYST. Boleh kongsi tak bagaiman nak tahu kita ada CYST.

9 Balas

sy thu ada cyst dan multiple fabroid masa mengandung. sblm2 ni period regular, xde sengugut, perut xde rase sakit ke.. cyst sy belah kanan mmg besar dr 3 cm. doc ckp nk operate week 16. tp sy seram bile tahu procedure die. bile pregnant nk buang cyst kn operate menegak dr bawah pusat smpai bawah. sy baca proses pemulihan agak lama.. week 17 scan doc ckp dh xleh operate sbb baby dh besar. so regular check up every month kt pakar.. lelama baby besar cyst tu xnmpk.. doc fokus multiple fabroid je.. tp mmg kne jg mkn. gula kalo boleh cut terus lg bagus.. skrg ni dh discharge dr hospital. sy cuma jg mkn je. no soya, no daging merah dn bebrp mknan.. jus delima atau buah delima peneman sejati.. heeee

sy pernah kena ovarian cyst. 4 tahun lalu. antara tanda-tandanya sy punya period lambat,berat badan naik n perut bloated. tapi sy punya cyst tu kecil2 n banyak. Dr kesan awal sebab bila sy lambat period untuk bulan tu sy terus pergi ke klinik. Dr tak bagi apa2 ubat. cuma Dr suruh diet. Sy diet agak hard core ya lepas tu. Cut sugar, no processed food, no fast food,no gandum. Alhamdulillah,,sekarang tahun ke 7 perkahwinan kami,,sy berjaya mengandung. sekarang masuk 25 minggu.

pengalaman sy bila meniarap xselesa dkt perut..bila tekan perut rasa mcm ada keras2 kt dalam..pergi scan rahim tengok2 cyst dh 8cm..terus p hospital ambik appointment untuk buang cyst..alhamdulillah dh buang masa bulan 4 2021..just tebuk 3 tempat dkt perut..

1y ago

lama ke Kalo proses nak buang Tu?brape Hari kena tahan wad?sy risau kakak sy mgkn buang cyst Dan fibroid dlm Bulan 9 ni...

kena pergi scan. tu je. antara tanda lain sllu period x regular. tp kdg2 ade je yg period regular ade cyst. cyst jd byk sbb. faktor hormon, genetik, keturunan, pemakanan. bnda mmg luar kawalan kita. xleh buat ape

sakit bahagian rahim,perut kembung n akn rasa keras2 kat rahim n period jd tak betul...nak confirm memg kne g buat tvs scan die cek detail size berapa...sy bru lpas buang thun lepas sis...

pngalaman sye, sye tw ade cyst lps scan mse chemical pregnancy.. Kwn sye plak sbb dia ade sakit2 kt bahagian rahim.. sakit sgt then dia peg check bru tw ade cyst..

Saya pernah ade sis tahun lepas.saya buat tvs scan baru baru dpt kesan ade cyst dan pcos

Nk tahu melalu ultrasound scan sahaja

nak tahu kene scan