Boleh ke?

Hi semua, kalau kita bersama dengan suami di waktu tak subur boleh pregnant tak?

9 Balas

Org yg mmg nak anak dia mmg usha kenal hari subur utk bersama dgn suami.. doc pun selalu cakap bersama ketika hri subur.. high chance utk lekat. tp entah la sis, kalo dh rezeki awk lekat nk wt mcm mne .. sy cakap ni brdasarkan pengalaman sy sendiri. Sebelom ni sy kurang tahu hari subur sy, main redah je mmg x lekat pun.. brsame suami sehari sebelom period tup2 lekat. Alhamdulillah.

1y ago

yup. patut bersama suami masa tgh subur atau time nk dekat subur. ikutkan bila nk period lekat tu sbnrnya probability rendah sgt nk lekat sbb sperma pun boleh stay dkt dlm badan 4-5 hari. so sbnrnya dah melekat masa waktu subur even before nk period lg. boleh study balik betul2 part bila best time nk bersama tu.

telur dilepaskan dlm tempoh 24jam pada hari ovulasi sperm mampu hidup 72jam. sebab tu digalakkan bersama 3hari sekali telur yg tdk disenyawakan dlm tempoh perjalanan ke rahim, maka ia akan hancur dan turun bersama darah period yg tiada penempelan benih.

kalau mcm sy,mmg sy refer dlm my calendar. walaupun waktu period kdg lewat 2 3 hari or awal 2 3 hari,masih blh predict bila waktu subur. so sy bt mcm tu. time xsubur,brsama,xlekat. tu slh satu cara merancang sendiri selain guna kondom

Tgk awk punya cycle pendek @ pnjang. Sperm hidup 4-5hari brgntung pd kualiti sperm itu sndiri.

Sy bsama masa hari subur tak lekat2. Lpas 2 hari waktu subur tiba2 lekat. Ikut rezeki masing2 hehehe

sepatutnye x... tp sperm bley hdup 5 hri dlm bdn kte.. bley btembung ngn hri subur kte..

wallahualam.. bergantung pada rezeki

nasib sis..

bergantung awak.