Ibu, pernah atau tidak ya anda tidur terlentang sewaktu hamil?!

Hi semua ibu-ibu TAP👋🥰 Pernah atau tidak ya sewaktu 🤰, ibu tidur terlentang? Macam mana ya keadaan ibu dan bayi ketika itu? Agak-agaknya mitos atau fakta ya ayat di bawah ni. Min dulu mengandung pon ramai yang tak benarkan😰

Ibu, pernah atau tidak ya anda tidur terlentang sewaktu hamil?!
107 Balas

xsure. saya seorang yg suka tido mengiring. bila pregnant, selesa tido terlentang 🤦‍♀️ tapi ramai kata bagus tido mengiring.masalahnya, tangan cepat lenguh 🥴 masa pantang selesa tido mengiring tapi kena tido terlentang sebab nak bagi rahim xlari 🥴 sabar je la 🥴 janji masa pegnen anak sihat. masa pantang, badan kembali pulih 🥴

Sy tk thu samada mitos atau fakta. Apa yg sy tahu. Sy dh tye doc, ob-gy dan bidan. Ibu mengandung blh tidur terlentang cuma alas dgn bantal kaki supaya tinggi. Jd sy kadang tido ngiring atau terlentang ikut keselesaan sy. Dh hujung2 ni pinggang selalu sakit bila ngiring. Jd sy byk terlentang. Kadang tukar position mengiring pulak.

Pernah...sampai skrg dah sarat pun still tidur terlentang...tanya doktor hari tu blh tak tidur terlentang,doktor kata boleh jer...xada pantang larang pun...doktor kata time nie laa nkk rasa tidur puas2..nnti baby dhh kluar kita sering berjaga malam☺

Actually fakta. Mmg xboleh. Tp ntah lah sy dh biasa dan suka tidur terlentang. Kadang2 xsedar tertidur terlentang lps tidur. Setakat ini xpernah rasa sesak nafas walaupun sudah 33weeks. Tp apapun sudah tentu sy ttp cuba tidur mengiring setiap kali nk masuk tidur.

fakta. tido terlentang bahayakan baby sbb salur darah utk smpaikan oksigen tertindih. sejak pregnant mmg biasakan mengiring sebelah kiri. kalau tersedar masa terlentang, cepat2 mengiring balik. kadang suami yg tolong kejutkn sbb tido terlentang.

sy lg selesa tdo tlentang sbnrnya..rs lega sgt2 pgg & tlg blakang...tp sbb ada terbaca bahaya tdo tlentang,jd sy cuba kurangkan tdo cmtu..kdg2 sblm tdo trlentang dulu, bg rs lega pgg & tlg blakang then br mengiring.. 😊

Sy tak tau fakta atau mitos tp sy mmg rs selesa tdo terlentang. Tp sjk dh 25weeks ni, cuba biasakan tdo mengiring tp sy selesa tdo mengiring ke kanan,bukan ke kiri. Ntah xtau cmne nk buat tp selesa g tdo telentang😭

Mitos actually sbp I pernah tyaa nurse then dia ckp based on what u feel comfortable to sleep.. Yes it's true yg bby need enough oxygen but if u not feel comfortable utk tdur mngiring u can try to sleep terlentang

Dulu masa anak 1st serius xthu tido mcm ni bahaya.. Nk mengiring takut bby.. Tertindih😅.. Alhamdulillah bby sihat je masa lahir.. Skrg dh tahu la x OK tdo macam tu.. Mmg drp awal pregnant smpai due tdo mcm ni

Mitos... actually ada tnya doctor.. doctor ckp yg bhyanya pada ibu.. tkut sesak nafas sbb baby makin besar menghimpit saluran pernafasan ibu... tp klu bole tido dgn baik.. xde masalah...