Cara bagitahu family yang kita pregnant?

Hi semua, boleh tak share pengalaman bagitahu family yang kita pregnant. Pergi klinik comfirm kan dulu yang kita pregnant or test upt dah positif terus bagitahu family?

Cara bagitahu family yang kita pregnant?GIF
13 Balas

masa sy.. sy check mula2 +ve.. sy terus berdebar.. sy xnk pikir sgt.. sbb sy tkut false.. sbb xpenah +ve sebelom ni.. lepas 5 tahun baru rase.. sy just suh suami p la tgk. dlm toilet tu.. dia kate tgk ape.. dia ingt lipas.. sbb sy tkut lipas.. tp dia masuk jgk tgk.. dia pny lembik lutut melutut menangis.. sy kate jgn pcye lg.. sbb sy pakai eco pny.. + dh lama sikit.. tkutla masuk angin.. suh dia p beli yg clear blue dulu.. esknye check.. pnyla nervous smpai kul 5 pg bgun.. xtenang sebelom tu baru teringat ade yg eco belum bukak.. sy test 2 lg semua naik 2 line.. baru berani pakai CB pny.. ketar tgn xterkate.. debor yg amat.. skli. naik pregnant.. allahu mase tu sy baru betul2 terima.. suami lg excited.. lpas 2 mggu gitu rasenye baru p scan ade kantung.. alhamdulillah.. pastu 2 mggu lg p scan ade janin.. mase tu baru bgtau family suami ngan family sendiri.. buat2 panggil reramai.. pastu buka lock fon.. nmpk test tu.. masing2 menangis sbb lama kot tggu.. hihi.. gitula cter sy.. pastu kawan ofis je tahu sbb kerje kan.. yg lain mmg sy xbgtau.. ade pun sbb2 tertentu je bgtau.. sbb sy mmg jenis xkn umum pun.. dr bertunang smpai pregnant.. sbb sy tkut.. tkut mnde2 yg xelok

sy dh confirm pregnant terus bgtau husband.. ma n ma mertua xsempat gtau diorg dh tnya dulu ke dah ada isi ni.. kita baru mukadimah duk susun ayat nak bgtau dia dh tnya kita dulu.. bila ckp ye terus ckp aku dh agak dh ko duk prangai pelik sensitif semacam je😂😂 reaksi ma n ma mertua sama je.. org luar mcm kawan2 xbgtau pun kecuali ada yg jumpa n bertanya.. kawan2 office tahu sb diorg syak sy asyik ambil half day masuk kerja tghari dh masuk 4 bln baru betul2 gtau diorg.. sb masa mula2 preggy dia punya ngantuk ya allah xleh bawak bincang😂😂.

kalau dgn suami, dr awl2 dh mmg tau sbb lewat period then beli upt sesama. utk family plak, oleh sbb perut mmg kecik.. masuk 5bulan bru bgtau, itupun masi x pecaya lgi smpi laa sya tunjuk gmbr scan.. dan utk org sekeliling mmg xperasan langsung, until now masuk 35weeks masi ada lg xpecaya sya sedang expecting sbb jumpa depan2 pun dorg x perasan sya preggy.. 😅 media sosial mmg x update langsung psl pregnancy ni.. in shaa allah bila dh selamat deliver nnt bru akn declare ke medsos atau kwn2..

saya bila dah scan baru bgtau family terdekat sahaja, parents dan adik beradik dulu and minta rahsia kan dulu dari org lain sbb masih baru and ttc 4 tahun utk 1st baby ni. tp my MIL habis bgtau semua orang esok harinya, walaupun dah pesan minta rahsia kn dulu. rasa sedih dan geram pun ada sbb kita pun masih baru (baru 5w masa tu) and berjaga jaga. suami pun ada tegur MIL bila dpt tau yg MIL dah bgtau semua org, tp MIL jwb bende baik buat apa nak sorok. Kami berhuhuhu je lah. 😓😪

seminit lepas double line trus bgtaw suami. niat nk rahsia dari smua org dlu trmasuk famili. tp mak mentua instinct kuat betol dia call terus ank dia tny. husband pon dgn happynya bgtaw. tp minta MIL rhsia dulu dari anak2 dia yg lain. tp hmm biasala MIL kan knfem trlajak bgtaw kt anak2 dia yg lain. so lepas scan n konfem ada jantung janin lekat elok, baru bgtaw kt dua2 famili. ntuk kawan2 yg mna bertanya dh 3 bulan keatas baru bgtaw. yg mna xtny diam ja la 😊

suami morning sickness dah seminggu..mak dok suruh cepat2 cek upt, mil suruh tggu delay period 10hari😅 ambil jln tengah cek upt masa delay period 3hari.. double line terang Alhamdulillah..bgtau suami,dia ckp xsia2 dia dok muntah😅 lepas tu trus bgtau mak n mil..mak n mil yg pnjgkan ke adik-beradik trdekat.. family besaq nak rahsia smpai kelihatan sendiri🥰 #11w

upt +ve bgtau suami dulu. lps tu gi klinik confirmkan dulu. Saya selesa tak hebahkan kpd famili lain sbb kandungan baru lg kan. Janin ni rahsia Allah. Kalau ada yg bertanya, sy jawab. Ingatkan nk bgtau bila baby dah cukup sifat, tapi ada yg bertanya, kita jawab je lh. Bgtau pun pd org2 tertentu je.

3y ago

🌻

Kalau saya check dulu sendiri. Then confirmkan oleh klinik. Lepas confirm share dengan suami. Dan tak terfikir dan bagitahu adik beradik pun. Mak yang share kan. Kalau dengan collegue saya selesa bagitahu selepas 4 bulan gitu tu pun sebab terpaksa ada team building dll.

time sya dlu..sya bgth husband then br p check d klinik..dah btul2 cnfm br bgth family..klu family sya,sya bgth time ada kmpl2 ramai..klu family husband dri group family sbb family husband jrg jmpa (jauh)..

Sy test upt dulu baru bgtau suami. Lepas tu scan kt klinik swasta and then baru bgtau parent. Tu pun masa tahu preggy, baby dah 16week sbb period tingtong dan mmg TTC dah 9tahun.