Bagitahu majikan atau boss kita pregnant

Hi semua, boleh share tips or pengalaman macam mana nak bagitahu employer yang kita pregnant and akan ambik maternity leave nanti? Lagi lagi yang masih wfh. Saya dah setahun kerja, and company swasta. Rasa risau pulak and asyik overthinking takut diberhentikan ke apa atau diberi unpaid leave 🥹, sebab first time pregnant and takde pengalaman langsung. Kalau check up pun saya hanya ambik time off dan mereka pun tak sibuk nak tanya apa apa jadi saya pun tak bagitahu lagi. #firstmom #ingintahu #16weeks #4months

2 Balas

beritahu mcm biasa sis, mcm sy inform je sy pregnant & due date sy bila. mcm sis dah setahun shd be dah jawatan tetap kan. patutnya dah ada maternity leave, dia org x boleh nafikan hak sis sebagai pekerja. ada dlm labor law kata if majikan berenti kan kita time tgh pregnant kita boleh pergi ke pejabat buruh. sis jgn fikir sgt ya, biasanya majikan ok je.

maternity leave kena apply. pg hr. tye dorg.