Vitamin Sampingan

Hi semua, bole share tak vitamin apa lagi yang perlu sya mkn, selain asid folic. Skrg sya tgh pregnant 6minggu.

15 Balas

nanti check up tiap bulan KK akan bagi semua vitamin yg ibu mengandung perlukan. acid folic, iron tablets, calcium, vitamin B. iron tablets tu penting utk HB. kalau dah makan yg KK bagi tapi HB still low, nurse/doktor akan suggest ubat farmasi macam Iberet folic, Obimin atau Maltofer. - ni ikut pengalaman sye sebab sye dulu HB low 🙂

Bulan kedua hamil saya minum obimin dan saya selalu muntah.. Lepstu klinik bagi zincofer pun sama juga.. Sekarang ni saya minum set kehamilan dari shaklee Alhamdulillah alahan tu berkuranglah.. Klau berminat boleh pm saya.. Untuk dapatkan set kehamilan shaklee.. http://www.wassap.my/0186642998/shaklee

Sy mase first trimester tu ambik calcium n folic acid je. Sbb mase first trimester sy krem2 so lps minum susu n ambik calcium dah ok. 2nd trimester baru ambik obimin, iron, calcium n probiotic.

nanti setiap bulan check doktor akan bagi vitamin . skng dia bagi 4 dlm 1 😂 . asid dolid semua ada . tkpyh mkn satu satu dah.

Sy pg kk sll tnya perlu ker sy tambah ubat or vitamin.. Nurse ckp xperlu sbb 4jnis ubat tu dh ckup..

Sis kena tanya nurse utk sebarang pengambilan supplement sbb setiap org berbeza tahap keperluannya

Vitamin D - 400-600IU Iron - 27mg DHA -250mg Iodine - 150-250mcg Calcium - 1000mg

Sy makan blackmores utk pregnancy tu saja spanjang pregnancy

acid folic truskan sis..mmg elok utk baby...

Makan buah dan sayur. Banyakkan minum susu.