Solid Food For Premature Babies

Hi semua. Anak i prem. So sekarang umur dia 8months (c.a 6 months). Hari tuh Paed suh tggu ikut c.a. baru leh start bagi makan. Tapi i ada baca anak sesuai start bg makan bila dia boleh duduk. Duduk dengan bantuan atau sendiri yer? Sbb anak i belum masih boleh duduk sendiri. Nak bg makan takut dia tak ready lagi

2 Balas

Ank sy pn taun lepas lahir prem..ms 34 minggu... Skrng umo dia lg bpe hri ni nk msuk 10bln....dia lahir sebulan awl dr tarikh spttnye dia lahir.... sy bg dia mkn ms umo dia 6bln.. pakar peads pn katA blh bg mkn..even dia lahir awl..just folo je la jdual mcm bby lahir ckup bulan.. dan usus dia pn dh matang ketika itu n blh mkn..ank sy pndai duduk pn ms dia 9bln..sbb dia skip duduk dan merngkak trus brdri n.meniti jln tuk bljr jln.. tp sy still ikut jdual mkn pd usia 6bln..

6 bulan dah boleh bagi makan . Ada je baby yang milestone dia lambat sikit . Kalau belum duduk selalunya bagi makan sambil separa baring .