Apa perlu buat semasa waktu subur

-semasa waktu subur tak boleh buat kerja berat² kah? -kenapa perlu jg pemakanan smsa subur? 😅 -boleh brsama suami smpi dpo brp ya?

4 Balas

waktu subur lah kita banyak energy nak buat macam2 kerja. kalau dah biasa buat kerja berat, boleh teruskan je. kalau tak biasa, kena jaga posture etc dan jangan paksa diri, bukan waktu subur je, setiap waktu pun. jaga pemakanan bukan waktu subur je sebenarnya. kalau TTC, seeloknya 3 bulan sebelum tu dah mula jaga makan suami isteri. untuk pastikan ovum & sperm yg dihasilkan nanti kualiti terbaik. boleh je bersama bila2 nak, tak ada perlu berhenti pun. yang penting mula waktu subur sampai 1dpo tu buat tiap hari atau selang sehari.

5mo ago

Baiklah, terima ksh sudi bg pdpt

1) boleh.. klu sye, smggu sblum period bru x lasak sgt.. (implantation take place).. 2) utk pghasilan telur & sperm yg baik.. tp sbenanye sblum subur da kne jge mkn 3) smpi ble2 yg awak nak.. asalkn time subur sempat bd, lps tu tpulang pd awak la nk bd smpi next cycle pun bley..

5mo ago

Terima kasih sudi share tips.

-mitos. boleh buat kerja macam biasa. -pemakanan perlu jaga sepanjang tempoh ttc -bergantung pada cycle sendiri. dari opk positif boleh cuba bersama hingga hari ke 4.

5mo ago

Mksd nya smpi dpo4 kah?

1. Boleh je buat kerja berat jika tak mudarat kan diri. 2. Perlu jaga makan sepanjang hayat bukan waktu subur je. 3. Tak reti nak jawab 🫢

5mo ago

Baiklah, terima kasih sudi bg pdpt.