Waktu subur

Assalamualaikum, maaf tumpang tanya macam mana ye nak kira waktu subur. Bila mula buat opk ye. Terima kasih.

2 Balas

klu sye lps hbes period.. period sye slalu 7-8 hri..period cycle sye regular 28-29 hri.. so sye akan stat dr hri ke 9-17 (ble da jmpe wktu subur da bley stop da tp sje sye pnjgkn test nye).. sye akn check opk utk 2-3 bln utk make sure waktu subur hri yg sme/xde pbezaan hri yg ketara.. contoh bln 1, hri ke 11, then check plak bln 2 sme ade hri ke 11 jgak ke.. haa mcm nie la cre sye..

waalaykumussalam. kalau waktu period sis regular, sis start dalam 16-17 hari sebelum next period. test setiap hari, sehari sekali. once kalau nampak line makin terang, sis buat sehari 2x, continue sampai OPK sis positif, then negatif semula. kalau sis first time test OPK, continue dalam 2-3 hari lagi untuk make sure line tu stay negatif dan tak terang semula.