Janin tidak nampak semasa scan USG pada minggu ke-8

Semasa saya scan USG pada minggu ke-8, doktor maklumkan janin tidak nampak dan kemungkinan kehamilan tak berjaya. Saya baca pengalaman ibu hamil yg lain, ada yg serupa dan katanya janin mula nampak dalam 8-12 minggu. Adakah kandungan saya ada peluang untuk berjaya? Setakat skrg, belum ada pendarahan dan saya mendoakan kehamilan ini berjaya.

Janin tidak nampak semasa scan USG pada minggu ke-8
23 Balas

Hi sis, saya pernah share pengalaman pregnancy saya macam sis dalam ni. Sama lah masa 8w pon doktor scan kantung tak nampak janin. Masa 5w saya ada spotting sikit so jadi risau juga kot janin tak jadi. Masa 12w saya buat TVS scan baru nampak janin dah heartbeat. Itu pon saiz janin saya baru besar 10w masih ketara 2w dari tempoh EDD. Lama sikit bila scan lagi alhamdulillah perbezaan saiz janin dan edd cuma 3 hari ja. Baby berkembang dengan baik. Now saya dah 37w 4d. In syaa Allah ada harapan kandungan sis selamat selagi mana takda tanda2 ancaman keguguran yg serius. Moga sis dan baby sihat 🥰

4mo ago

Sama2. Nanti 12w request TVS Scan di klinik yer.. TVS scan ni lebih jelas. Saya jenis rahim kebelakang doktor cakap. Kalau nak scan masa awal2 tu agak susah nak cari kantung. Bila baby dah makin besar ja baru mudah nak scan. Saya faham perasaan sis yang tengah risau dan sedih sekarang. Saya pon rasa macam tu bila doktor cakap kemungkinan kandungan saya tak menjadi. Saya dengan suami down sangat2 sampai saya buat nazar kalau scan pada 12w nanti nampak kantung saya nak selesaikan hutang kawan saya yg dikategorikan sebagai asnaf. Alhamdulillah saya berjaya tunaikan nazar tu. Now tunggu masa ja nak bersalin so terus kuat ya sis! 💪🏻 Saya selalu amalkan doa ni.. kalau anak ni akan menjadi saham terbaik pada kita nanti, minta Allah selamatkan. Jika sebaliknya minta Allah kuatkan hati kita untuk redha dan gantikan yg lebih baik..

Sy pernah lalui pengalaman yang sama. Scan masa 11weeks tapi kantung kosong. Jadi, doctor cakap memang kandungan tak jadi/keguguran. Tapi, jangan sedih sis.. InshaAllah ada rezeki nanti. Consume folic asid hari-hari ya.. jaga makan minum juga.. minta suami pn consume pil Himalaya Speman (kat Shopee ada). Sy dah pregnant semula sekarang 34weeks.

saya pun macam awak sis sampai pergi hospital 3 doktor check tapi tak nampak kantung lepastu doktor cakap saya ni tak mengandung pun masa tu dah rasa sebak pun ada sebab suami tak boleh masuk..semoga dipermudah segala urusan..saya masa first dapat tahu saya mengandung saya terus beli susu ibu mengandung utk kesihatan ibu dan juga baby boleh la cuba

Saya pon masa 8w scan ada kantung takde heartbeat. First klinik bg jawapan yg menghampakan sbb saya ada spotting jugak time tu, tp 2nd klinik suruh saya sabar and scan lg after dh 12w. And dr bg duphaston. InsyaAllah semoga baik2 ya. Alhamdulillah dh selmat melahirkan dh.

4mo ago

Sis nk tnya sis consume duphaston tu smpai week brpa? Sbb sy pun ade bleeding and kene consume duphaston ni. Doc bg ubat smpai 14days je.

sya pun skg kandungan 8w dlm scan tp kiraan ikt period dah nk msuk 11w..scan npk kantung dan janin tp jantung still xada lg..doc kta kemungkinan kgguran sbb sya ad spotting sikit..doc kta sruh cuci tp sya xnak..nak tunggu jgk 2minggu lg scan balik...doakn syaa😢

4mo ago

Kes kita mcm serupa,, kandungan 9w, scsn 6w..nak cuba klinik lain pulak minggu depan

sy pun ada masalah y sama... scan 6w nampak kantung ja... 8w pun mcm tu... tp proceed ja buka buku pink... 10w masih xda heartbeat... 14w janin dah besar skali dgn heartbeat...bnykkn bdoa sis... insyaallah ada tu ...

Samalah saya scan doc ckp pregnant luar rahim refer hospital...saya pun xde sakit perut dan pendarahan lepas 2 minggu saya g scan tempat lain .. Alhamdulillah kantung dan baby ada ngan heart beat doakan saya ttc 16 tahun

3mo ago

alhmdulillah.. sis scan biasa ke? saya kena repeat dalam minggu depan sbb sebelum ni nampak kantung saja. doakan kami ttc 14 tahun

in shaa Allah ada rezeki sis tu.. fikir yang positive je taw jgn sedih2&stress2 xbaik utk mommy &kandungan... jaga diri macam biasa jgn buat kje berat2.. banyakkan doa in shaa Allah kandungan menjadi je ok🥰

Biasanya sesetengah kndungn kalau 8w mmg akan ada yg tk nmpak apa2 lg sis . jngn risau ya selagi tkde apa2 pendarahan luar biasa. InsyaAllah kndungn awk berjaya. tngu dlm 10w ke atas bru awk scan lg ya..

sama mcm saya juga..8w tapi masih x nampak apa2..lpa 2 minggu mcmtu saya scan lagi bru nampak kantung tapi so small..inshaallah jgn susah hati..tggu 2 minggu mcmtu bru repeat scan..