buku pink

Semasa saya ambil buku pink 5week je Saya hamil.. selepas tu Saya tak pegi check up langsung , skrg saya dah 4bulan .. Saya rasa nak pegi klinik swasta check dan scan baby sekali nanti selepas saya dah 5bulan baru nak pegi klinik kerajaan ..... Keputusan yg saya ambil ni salah ke atau boleh Jew tak de masalah???

10 Balas

Macam salah sis keputusan sis tu, check up selalu kne sebulan sekali sis sbb kita nk tahu keadaan baby dan diri kita... Mengandung dgn x mengandung lain tau... Klau swasta pun mcm tu sis sebulan sekali mesti kne check up...

Fuh tenang betul buat keputusan sendiri 😅 kenapalah tak tanya nurse/doc dulu. Mohon tahan telinga kalau kena bebel nanti. G la cepat2 kk tu before jd apa2. Kesian ler kat baby tu

5y ago

Tak logik kan kalau tak tau bila appointment. Dalam buku pink dah tulis. Ke lepas buat buku terus simpan elok2 senyap camtu je? Eeeii kalau saya lah, kalau boleh tiap2 minggu nak gi check bby.

Salah. Dan apa motif u bukak buku pink masa 5week tuh ya?😅 segeralah berjumpa doktor, x kisah lah kerajaan ke swasta ke..baby tuh yg penting!🤦‍♀️💆‍♀️

Salah tu sis. Cek baby sebulan sekali. Tp kalau sis minum air gula dan sangkut sis ada kencing manis appointment dokto jadi 2 minggu skali. Bahaya tau tak g klinik cek baby.

Boleh sy tahu atas alasan apa sis buat mcm tu? 1) x g checkup lepas buka buku.. 2) knp nk tggu lepas 5 bln bru g checkup gov?

Peliknya. Nurse tak call ke suruh datang. Sy haritu missed appointment sampai nurse cari kat rumah.

Sala tu sis.. Sis kne dtg stiap bln.. Utk cek prkmbngan bby ngn sis..

Lamanya sis skip. Kenapa? Sis tak terasa nak tau perkembangan baby ke?

Kalau sy xsabar nk g checkup sbb nk tau perkembangan baby..risau..

5y ago

Sama la. Sy klau boleh nk minggu2 checkup, sebulan skli tu rsa lama sgt risau keadaan bby ddlm

xboleh sis! sangat lah penting pegi refer kk