Skip minum susu

Semasa pregnant sy tak boleh minum susu. Kalau minum susu rasa muak nak muntah ataupun sakit perut. Tak apa ke skip x minum susu? Sy second trimester.

24 Balas

Saya pun tak minum susu, tapi hsbnd sya paksa minum yg coklat, sehari je sy minum. kahakahkah. lps tu sy beli capsul kalsium tu makan konon ganti susu,tapi ada skip jugak tak makan pun, Alhamdullilah sihat baby saya.Dah 3 bulan dh pun berat 6kg+😊

boleh je. both pregnancy sy tak minum susu setiap hari pon awak. sy tak boleh minum susu tepung yg bancuh tu. if minum mesti nak muntah. boleh minum pon susu kotak hl sahaja. itu pon minum jarang2.

7mo ago

sama dgn sy xleh minum yg susu tepung susu HL ok lg, tu pun blh kira dgn jari bpe kali je minum sbulan

sy first pregnancy x minum susu.. 2nd pregnancy ni sy check up awal2 doktor dah tanya minum susu x, sy ckp x, terus doktor minta sy mkn pill obical , ada calcium untuk ibu dan vit d untuk baby juga..

takde masalah pun sis. org minum susu ni sbb calcium. kalau sis dh start sakit gigi, sakit pinggang masa pregnancy ni, boleh la mkn vitamin calcium..boleh beli sendiri

sy x mnm susu dri trim1- trim3. mmg jnis x mnum susu even x pregnant pon. so far ok shj.. kena jaga makan .ubt jgn miss. sy ni ubt byk sgt missed🥲🥲tinggl tggu mgu nk brslin je

Xda masalah pun kalau xminum susu waktu mengandung sis.. jangan paksa diri buat perkara yang xboleh. Jaga kesihatan baik².. boleh ganti sumber makanan yg lain jugak

anak sy skrg nak 6 bulan...Selamat sy pregnant Tak pernah sy minum susu sbb mmg Tak suka...asalkan awak mkn ubat mcm biasa,mkn makanan yg berkhasiat insyaAllah will be okay :)

Sama sis. Misi cakap boleh cuba makan yg ada cheese mcmtu. Skrg saya cuba breakfast koko crunch campur susu.. at least ada lah unsur susu di situ 😆

7mo ago

Bijak2, sy tak terfikir pun nak buat camtu, haha sbb bila minum susu saja mesti rasa nak terkeluar balik🤣

saya boleh minum susu dutch lady ja tu pun yang choc ja. boleh gantikan dengan susu almond ataupun ubat kalsium tapi kene rujuk doktor ya kalau nk consume ubat.

sy makan ostenutrix shaklee masa last prgnancy... Alhamdulillah bnyk manfaat. baby pun tulang kuat... xperlu minun susu. sy pun x suka minun susu waktu tu .