hi! normal ke kepala baby kat bawah (dekat dengan laluan) masa baby 15 minggu?

semalam saya pergi scan and doctor ckp kepala baby kat bawah. normal ke? saya tanya doctor, doctor kata normal dan baby akan pusing2 lagi. tapi saya just nak tanya jee mommies kat sini ada tak yg macam saya?

28 Balas

I last year fully check up swasta every month kena scan tau & only week 12 je baby kepala kt atas. The rest mmg every time scan kepala dia di bawah sampai lah lahir. Which is good la cos baby tak breech & every time tu jugak lah i tanya gynae like issit okay & normal? Uri location pun okay ke? Gynae always ckp okay no problem jgn risau, baby kt bawah doesn’t mean dia masuk laluan & dia always berpusing cuma kebetulan time scan kepala kt bawah. My first kid pulak few years back every time scan kepala kt atas, sekali je kepala dia kt bawah tak ingat week berapa & sampai lahir yee kepala budak tu kat atas tak pasal2 kena czer hakuuu 😌

2mo ago

Kalau dah tanya doctor no need to reverify

doktor tu belajar awak.. mahal ilmu dia bayar untuk kata "normal" tu, lagipun dia yg tgk sdri. ada org kepala kat laluan tu tk normal dan bahaya, tp selalunya normal je dan betul la baby akan pusing2 lagi. terguling meniarap melntang menegak mcm2 gaya dia kt dlm tu

2mo ago

Normal sis...skrg Sye dah 25weeks kepala baby kat atas sebab dye berpusing...

Normal. Baby masih kecil dan ruang dalam rahim masih besar untuk dia pusing2. Nnti dah besar usia kandungan 30weeks ke atas baru la baby akan kekal kat posisi lagi2 kalau baby awak besar. Tapi baby ni boleh ja berpusing arah bertentangan dekat2 bersalin kat sana mmg akan dalam pemantauan la takut tali pusat melilit kat leher.

Dia antara dua jer...sbb ank kedua sy scan 12 mggu...mmg kpala bawah..smua baik2...skli masuk mggu 26 tiber leaking..lahir pramatang...sbb slu nya bby ni pusing2..skjp mlintang....slgi ruang tu bsar..dia still ubah2..berenang2...kna jaga dri yer mommy...jngn angkat berat2..jngn buat kerja berat...

Baby baru 15 weeks awak. Still boleh putar putar pusing pusing. Lagipun elok lah kepala bawah awak. Kalau baby melintang ke songsang ke time nak bersalin nanti. Lagi parah 😂 baru 15 weeks. Air ketuban pun banyak lagi. Baby pun bergymnastic lagi

2mo ago

hahaha ye betul jugak. okayy hehe

normal . sy bby first dri 17 mggu bby dduk bwah smpai brsalin . dri start 17 mggu tu dh sakit bahagian tulg pelvik , lgi lama lagi sakit 😂 end up rpnya kpala dia besar tu sbb sakit . tpi dh besr ni okay je ukuran kpala dia

2mo ago

oh yeke hahaha alhamdulillah

Normal sebab baby nya kecik lagi . Its okay sis 😘 nanti baby akan golek golek lagi . Selagi baby tak besar lagi dia akan golek golek. Tapi bila dh masuk 31w ni sis akan rasa perut mengeras sebab baby dh besor

Normal je sis. 15w baby berpusing2 lagi dlm air ketuban tu. Kalau doctor ckp normal, maksudnya normal la tu... Awal nau nau baru 15w bior la ank tu nk berpusing

2mo ago

okay sis terima kasih ya..

Normal sis jangan risau ya 💕✨ saya pon sama baby kepala kat bawah hahaha terkejut waktu nak buat nt scan lama pujuk supaya dia duduk betul sebab nak buat nt scan hehehe.

normal tu sis,,sy dh 18week hr tu scan dok ckp baby sy melintang ..kaki duk belah kiri kepala kat kanan...tp dok ckp normal je ..sbb awl lagi,,msh suke² Bby nk duk mne