Kepala baby masih kat atas & songsang . Perlu buat apa ?

Semalam check up dgn doc , buat scan macam biasa . Doc cakap kepala baby masih kat atas lagi , btw saya dah 35w6d , doc bg masa seminggu & suruh dtg kk semula utk repeat scan (18/3/24) nanti . Doc kata kalau kepala baby masih kat atas & songsang , doc akan buat surat refer ke hospital . Berkemungkinan akan bersalin czer . Saya nak try normal sebab anak pertama dah czer . Saya serik rasa sakit bersalin czer . So , saya perlu buat apa utk buat kepala baby turun ke bawah ? Siapa² mummy yg ada pengalaman macam ni mohon share cara kat sini . 🙏 #SeriusTanya

7 Balas

Mcm kwn sye,time tu dah 36 minggu baby boleh ttbe pusing atas balik,doc refer hosptal and dia mintak sendiri untuk pusingkn baby balik ke bawah,alhamdulillah dia sekali pusing je lps pusing kn baby,baby ok tak stress and tkde rasa nk brslin trus,benda ni pun sebenarnya risiko nk buat atas kekuatan si ibu,kalau sis nk try boleh nnti ckp dgn doc,sebab kwn sye pun tolak untk czer ank dia yg lain smua normal jadi dia tknk beslin czer.

2mo ago

Doc tak suggestkan utk pusingkan baby sebab anak pertama saya dah czer sebab pp type 4 . Doc pakar cakap risiko tinggi bila pusingkan baby . Rahim boleh pecah katanya . So , jalan terbaik adalah czer juga . Takda rezeki nak merasa bersalin normal .