Kepala baby masih kat atas & songsang . Perlu buat apa ?

Semalam check up dgn doc , buat scan macam biasa . Doc cakap kepala baby masih kat atas lagi , btw saya dah 35w6d , doc bg masa seminggu & suruh dtg kk semula utk repeat scan (18/3/24) nanti . Doc kata kalau kepala baby masih kat atas & songsang , doc akan buat surat refer ke hospital . Berkemungkinan akan bersalin czer . Saya nak try normal sebab anak pertama dah czer . Saya serik rasa sakit bersalin czer . So , saya perlu buat apa utk buat kepala baby turun ke bawah ? Siapa² mummy yg ada pengalaman macam ni mohon share cara kat sini . 🙏 #SeriusTanya

7 Balas

anak ke 3 ritu pon melintang n uri kt bawah so czer sbb placenta previa type 2.. yg ke 6 ni pon melintang, kepalanya kt belah kanan n urinya betul² atas kepala.. 1/4 doc nk cek, kalau x turun lg dia akan terus bagi tarikh czer.. saya berserah je la sbb dah merasa czer n normal.. dua² ada pro & con.. due spttnya 24/4

2mo ago

Saya anak pertama bersalin czer sebab pp type 4 , ingatkan anak no 2 ni boleh bersalin normal sebab uri molek kat atas tapi baby melintang pulak . Refer pakar & dah dpt tarikh czer 31/3 nanti . Kepala baby saya belah kanan juga .