rambut gugur

Selepas bersalin rambut saya terlalu banyak gugur kenapa yer .takut ada skt cancer ke apa

rambut gugur
35 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, keguguran rambut selepas melahirkan anak adalah sesuatu gejala yang normal. Ketika hamil, paras hormon estrogen yang tinggi mengurangkan gejala keguguran rambut. Penurunan hormon ini secara mendadak selepas melahirkan akan menyebabkan gejala keguguran rambut ini lebih ketara. Oleh itu, anda tidak perlu berasa terlalu risau kerana gejala ini akan beransur pulih. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Esshh tak baik fikir yg negatif. Rambut gugur tak semestinya ada penyakit kanser... rambut gugur tu biasa la ada sesetengah org waktu mengandung rambut gugur, ada org lepas melahirkan.. hormon berubah sebab tu ada yg rambut gugur la, gatal2 la, mcm2 lagi la. Mama kena fikir positif ye. 💚😊

Saya mula dari hamil sampai dah 18 weeks rambut masih gugur 😂 ,suami sikat rambut saya pun ckp nasib rambut tebal kalau tidak botak dah 🤣🤣 bila mandi jangan ckp lah penuh rambut dkt bilik air, 😫 redha jelah sis.... 😭

Itu perubahn hormon doc dh ckp. Biasa ya mse pregnant rmbut kita lbat Dan bile lpas bsln mmg akn ggur.. Its mean back to normal. So jgn risau xde cancer ke apa. Anything boleh refer semua dgn doc or nurse nnti bila next appointment

Jgn risau moms. Kebanyakannya memang mcm itu. Disebabkan hormon kita yg bertukar. Sy pun mcm tu juga sewaktu melahirkan ank pertama dulu. Sampai hampir botal dibuatnya 😅 lama2 dah baik sendiri je hehe

Normal tu. Ank sy umur masuk stahun rmbut still ggur. Smpai nmpk kulit kpala. Umur ank 2 tahun lbih baru rmbut start tumbuh.. Smpai la lebat balik mcm biasa.

Normal sis.. Mmg klu tngok Kite sndry akn takot n pikir cm ni.. Tapy lama2 akn hilng n. Tumbuh blik..Lama3 pown hmpir botak gak la rambut bahagiaan dpn

Sy pn mengalaminya.... Ank prtm n kdua..bby fully bf, bla umo msk 4-5 bln mst rmbut gugur bnyk sebab hormon kta berubah... Kulit pn jd kasar

Haha..sama2..hormon tu..perubahan hormon buat rambut gugur gtu..saya pun sampai terpikir mcm tu..gunting rambut pendek sikit dr skrg la..

Mmg macam tu sis..lagi2 bila anak nak tumbuh gigi..saya potong pendek macam laki terus so tak nampak gugur teruk sangat tapi still gugur juga..

4y ago

Yer kew tkt juga tgk last2 botak terus