First time pregnant

Selamat tengahari..nak tnya ni.. makanan apakah yang xboleh dimakan untuk si ibu semasa pregnant??

9 Balas

First trimester, doctor saya suruh elakkan makanan mentah mcm sushi shashimi tu, makanan tajam, dengan makanan pedas, no carbonated drink and elakkan makanan segera/fast food... galakkan minum susu dengan air kosong

Makanan mentah.. Separuh masak cam sushi xleh.. Xelok tok baby.. Kafein kurangkan tok elakkan kurang darah.. Yg penting vitamin doc bg jgn skip..

Makanan yang mentah, separuh masak tak boleh dimakan sepanjang kehamilan. Lain-lain , boleh consume secara sederhana dan seimbang.

Hati ayam taupn bedal kurang2 kn makan utk kndungan yg msih awal,kofien,mknan separuh masak..mnumn brgas

Especially nanas. Cili. Cili buat perut sy xselesa. Mkn sikit pun ada kesan perut kembung

Nenas dan air tebu tak digalakkan. Itu je yg nurse sentiasa beritahu saya.

Mkn la apa sahaja tp berpada

laksa boleh kah ?

5y ago

Boleh sis, depend on badan masing2, mak saya buat laksa 3 hari saya makan ulang2, alhamdulillah sihat dua2 😊

Bisa n angib