Selepas Ovulasi

Selamat tengah hari mommy semua, saya nak bertanya. kenapa selepas hari ovulasi, payudara rasa sakit sangat walaupun da dpo 3. Adakah inj tanda tanda hamil atau PMS? sedangkan period saya 20 haribulan akan datang

4 Balas

Hormone progesterone tu sis. Fasa dpo ni hormone progesterone akan meningkat. Sama ada akan lekat or tak je. Kalau lekat Alhamdulillah hormone tu akan terus meningkat smpai kemuncak biasanya 8-12w kandungan sblum placenta take over. Kalau tak lekat biasanya hormone tu akan menurun bila period dtng. So normal fasa dpo rasa symptoms pregnant sbab smua tu angkara hormone progesterone.

Boleh jadi hamil atau period. Saya pun dpo-6 , rasa breast denyut, perut kembung, ari2 denyut tanda nak period tapi saya cuba upt masa dpo-12 naik line samar2. Repeat cek upt dpo-14 makin terang sebelum period. Buat masa skrng awak jgn angkat berat, jaga makan. Semoga dipermudahkan❤️ jgn terlampau fikir. Cuba upt seawal dpo-10 dan seterusnya. Goodluck🦋

Boleh jadi dua-dua. Simptom period dan hamil lebih kurang sama

Normal fasa dpo sakit breast. Hormon tu