Mabuk hamil? Siapa sedang alaminya?

Selamat tengah hari ibu semua🥰 Ibu hamil ni memang tak dapat dipisahkan dengan mabuk 🤰🤢 Ada yang mabuk sekejap, ada yang mabuk lama. Ibu ada mabuk tak setakat ni? Cuba komen sikit dah berapa lama?👇 Jom ikuti tips dibawah untuk mengurangkan mabuk sewaktu hamil. *NOTA : LIKE & IKUT POST ini untuk rujukan masa hadapan.

Mabuk hamil? Siapa sedang alaminya?
39 Balas

saye start alahan minggu 6 sampai minggu 7...teruk sangat alahan...sampai gastrik2...plus kerap ase na pitam...masuk minggu 8 karang nie..da kurang ase loye mual...cume lambat makan perut masuk angin...badan jadi lembik...minggu 8 nie die package sume bende bau busuk...bau dapur pon ta bole...bau laki sendiri manjang busuk...naye die...agaknye saye merap plus rindukan family...lagi menjadi jadi lha alah tu...nanti ade plan2 na stay ngan family dulu sampai stabil..baru balik stay ngan suami...suami muke da macam ape dah haa dapat tahu na jauh ngan bini😂

Start dri week 4 smpai skrg week 8 nk masuk week 9 loya2 , apa yg makan kluar balik muntah. Sakitnyaa bila kluarkan muntah makn 😭 Lps tu nak melepet je tidur. Kalau bole mcm nak duk rumaaa je 24 jam ats katil😔 X larat layan loya n muntah ni. xtau daa nak mkn apa , plus tekak ni payau jeee. Nak benda manis. Dan2 skrg suka sgt minum air vitagen tu sbab masam manis bole hilangkan tekak payau n muntah ni😞 Kuat2 ya ibu2 yg lain hadapi mabuk2 ni🙏

sy mabuk dri 6 weeks sampai perut 4 bulan ...pastu dah x alahan dah..pastu perut 6 bulan sampai sekarang 35 weeks still alahan...hujung² ni alahan blik,lpas mkan mesti muntah ... tpi alahan hujung ² ni masih boleh bau,mula² pregnant hritu ja mkan apa pun x bole,bau tumis lgi LA x bole..ni hujung² ni tiap² hri kja muntah..😂 #firstpregnant

Baru je mula mabuk. kalau nk muntah tu, sy control. sebab tak tahan sgt sakitnya lps muntah. control selagi boleh. mula loya muntah masa masuk 5weeks. skrg 6weeks, tak tahulah smpai bila. masuk makanan keluar balik. ade sesetengah makanan je boleh masuk😑

3y ago

Aduhai...lama lagi perjalanan nii..bru 6weeks. sampai tpaksa cuti tnpa gaji kejap sbb tak larat.

dari awal 4w masuk 14w..sy mual masa masak tu je..tak lama skjp ja..cara sy hilangkn mual sy minum 2 sudu jus mamariam..dia jenis asam2 manis..pastu kslau bab muntah biasanya terlebih makan dan minum..baru muntah..

Start mabuk minggu ke 5, ni dh masuk minggu 8, tp cm dh mula kurang sikit. Tapi saya mabuk bukan sbb loya tp sbb angin.. Srat dr bgn pg smpi ptg.. Ptg baru leh mkn cm biasa

baru² ni dh msuk 8mggu, alahan tak lh jugak, mcm cerewet dgn makanan, bila mkn yg tak boleh terima, sy akan muntah, klu mkanan dia nak.. okay je..

Alhamdulillah. Xda lgsung mabuk hamil. Sng ibu2 yg teruji dgnn mabuk hamil ni diberikan kesihatan sellu.♥️ #TAPSupermoms #TAPactiveusers

selagi xhidu bau wangi,pasti hari saya akan baik mcm biasa..tanpa mual n muntah..klu Thidu,pasti hilang selera mkn n mnum..akn muntah2 je..

masih lgi... dari minggu ke 4 skrg dah masuk minggu ke 14 ...masih dalam loya n muntah yang kerap setiap hari...