baby bantut

hi selamat tengah ari. saya ad masalah sekarang da 10 minggu tp perut x besar2. ramai yg kata baby x grow. btol ke ?? mohon percerahan .

65 Balas

Haha. Lawak baca ni. Pelik dgn orang2 luar punya fikiran. Sis, lain kali kan, kalau org ckp lagi 10 weeks ke, berapa minggu or bulan ke tak nampak lagi perut, sis tunjuk progress baby, size baby melalui apps ni. Kan apps ni ada tunjuk berapa size baby, ikut size buah. Haa, orang akan faham. Kalau tak, maybe time dorg ngandung tu, bila 10 weeks dah besar, besar lemak je tu 🤭. Don t worry, k? Think positive and lantakla apa yang orang nak kata. Anak kita, kita kandung, kita yang tau progress dia. Kalau risau juga, tanya doc. Lebih bagus 😘

Jahat betul sapa ckp baby awak bantut. Saya gelak pun ade mase baca nih sbb ade jugak org bole beri that kind of opinion to you. If you are not sure, please don’t advise as such to a mother like us. Please. Stop. It’s too early. No one notice I was pregnant when I’m in my second trimester. Only visible after 7 months. And my baby is 48cm when he made a grand entrance to this world. So for you, 10 weeks are just long way to go. Don’t worry. You just doing great

You sendiri ada aplikasi asian parents ni kan. Setiap hari dan setiap minggu you boleh thu mcm mna perkembangan bayi you. Kalau kata you 10 week pregnant, saiz bayi baru sebesar blueberry klau x silap. So logik x kalau perut you tu x membesar lgi? Banyak kan membaca ye. Jgn fikir benda bukan² dan memandai ckp bayi tu terbantut. Kata² itu doa. Fikir yg baik² sudah lah. Bru 10 week kan. Sabar.. jgn cpt sgt nk percaya kata org yg x berilmu 🤘

Blh x jngn dngr ckp orng? Dh bnyk dh saya jumpe ayat cmni dlm ni, kandungan kecik lgi kot what did u guys expect?🤣 Ramai dh orng yng tlng jwbkn soalan mcm ni, srs merata dlm ni. Saya yng 9 bulan ni pon perut nmpk mcm 6 bulan. Selagi scan doc ckp ank sihat tu bersyukur jelh even perut x besar, besar2 pon nk gi mana? Nnti bila besar complain sakit2 badan plk😅

4y ago

tu la, pelik jgk ngan soalan nape perut kecik, normal ke perut kecik,sedangkan baru bape mggu..xkn da tau mengandung perut terus nk kne besar mcm 6 7 8 bulan..slow2 la..haihh..

Doctor ada inform ke baby tak grow?? Ke awak dengar orang cakap-cakap je?? Ada buat check up and scan tak? Standard lah tu kalau perut tak besar lagi masa 10weeks, janin kecik je lagi. Baru je dua bulan lebih, tunggu lah 3 bulan dan ke atas nak nampak perut. Lain orang lain size perut dia. Melainkan awak dah pernah pregnant before this.

Sy nak masuk 5bulan..perut still kecik lg...xsama mcm pregnant dlu.. alhamdulilah setiap Kali check up nurse dn doktor baby besar ikut aturan..ckup semuanya...ibu2 yg pregnant perlu jadi kuat dn pekakkn telinga bla ad suara2 sumbang begini...ikut saranan doktor nurse dn ubt jgn lupa mkn...ckup da..

Saya 36weekk orang tengok saya biasa je cm tak mngandung .. tapi bila saya sndri tngok perut besar je , kekdg tk larat nk berjalan .. sampai la 36week 4day selamat bersalin , still dorang cm tk caya saya dh ada anak .. sbb perut lngsung tak nmpk , klau betul2 tngok bru akan perasan hehehhe

saya 6 bulan x besar2 pon .. terlalu sedikit besar kat perut saya ni .. x bolattt mcm org2 lain tu .. relax je .. scan baby, berat je baby .. size bagus je .. lain badan lain cara kembang die .. tu baru 10W relax mmg xnmpk lagi perut .. tgh pregnant ni jgn dgr negative2 dri org sgt ..

Sis kalau setakat dengar org cakap bukan2 . Abaikan je sis . Nanti kalau melayan , sis yang akan sakit hati , terasa apa semua . Aslkan doktor cakap baby sihat . Tu da cukup da sis . Perut nampak kecik ke besar ke , semua org mengandung ni lain2 perut nya sis . Jd abaikan jela ye 😊

Ramai yg kata tu doktor ke? Boleh scan pakai mata je?...kalau setakat mukut makcik bawang yg bercakap...abaikan je...nak pasti jumpa doktor...perut sy mula besar masa nak masuk 3 bulan lebih..setiap org lain kondisi badan...ada yg nak masuk 7 bulan pon perut x nmpk sgt...