tips banyakkan susu

Selamat pagi. Mommies share tips banyakkan susu boleh? Untuk anak saya yg 46hari ni. Nk start buat stock susu (pam)untuk dia. Lg dua minggu nk kerja dh ? skrg per sesi dpt 3.5-4.5 oz

tips banyakkan susu
20 Balas

Kerapkan pam. Pam waktu subuh dan seelum tidur hari2. Bila baby xmenyusu sbb tidur lama lebih 2 jam, awk pam susu. Kalau laaa. Baby kerap susu... Xde masa awk nak pam... Ha... Awk guna milk collector tadah susu kat nenen satu lagi yg baby xhisap tu. Sebab bila baby hisap, dia akan rangsang nenen kita utk Let Down Reflex. Let down reflex ni bilamana tiba2 kita boleh rasa nenen kita ni macam ada aliran susu menderu2 nak keluar. Boleh rasa mcm berdenyut sakit atau xselesa sikit. Then susu mula keluar meleleh2. Bila baby hisap, jadi Let Down Reflex, dia xboleh pilih nenen yg baby hisap je, jadi dia akan berlaku pada dua2 nenen kita. Haaa masa tu adalah waktu terbaik awk kumpulkan susu untuk jadikan stock. Stock sy dah penuh peti ais ni. Xpam pun. Hanya dgn cara mcm ni je. Mula2 dpt sikit. Tp sy buat SETIAP kali anak menyusu. So lama2 susu yg dapat semakin bertambah alhamdulillah. Anak sy dah 2 bulan skrng. 😁